Farvel til efterløn kan koste 50-årige dyrt
Folk, der melder sig ud af efterlønsordningen, taber alle rettigheder, hvad angår seniorjob.

I alt 43.830 personer mellem 50 og 59 år havde per 1. juli sagt farvel til efterlønnen og fået deres efterlønskroner udbetalt. Men det kan blive et dyrt farvel, hvis de bliver arbejdsløse, skriver Politiken.

For mens folk i efterlønssystemet har ret til et seniorjob, hvis de bliver arbejdsløse op til syv år før deres efterlønsalder, risikerer andre i samme aldersgruppe at stå tilbage uden indkomst i årene frem til deres pension.

Advarslen kommer fra A-kassernes Samvirke og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitetscenter (AUC) til de medlemmer i efterlønsordningen, som stadig har frem til 1. oktober til at beslutte, om de vil fortsætte med ordningen.

Blandt de 50-59-årige er det 12 procent, der har forladt ordningen, mens næsten 50 procent af de yngre medlemmer har hævet deres penge.

- I samme øjeblik folk melder sig ud af efterlønnen, taber de alle rettigheder. Så har de deres penge og deres frihed til at forbruge dem.

- Men myndighederne har ingen forpligtelse over for deres jobmuligheder, og dermed kan de ende på kontanthjælp, hvis de overhovedet kan få det, siger Henning Jørgensen til Politiken.

Ifølge arbejdsmarkedsforskeren har seniorjobordningen nærmest været hemmelig og er sjældent blevet brugt.

En lov fra 2008 giver arbejdsløse retskrav på at få et ordinært arbejde på overenskomstmæssige vilkår, hvis de er blevet ledige i årene før deres efterlønsalder og er i fare for at ryge ud af dagpengesystemet.

Jobbet skal kommunen skaffe, og ifølge Politiken kommer ledige seniorer fra årsskifte til at gøre brug af deres ret i hidtil uset grad, fordi dagpengeperioden i det nye år falder fra fire til to år.

Beregninger fra A-kassernes Samvirke viser, at kommunerne næste år skal skabe omkring 200 seniorjob hver måned mod tidligere 200-300 på et år.

/ritzau/