I takt med at vi vinker farvel til sommertid og går over til vintertid, går vi også en noget mere lysfattig periode i møde.
Her glemmer mange danske bilister at tænde deres baglygter i trafikken. Og dermed udgør de ufrivilligt en risiko for sig selv og andre.
Det siger chefkonsulent Pernille Ehlers fra organisationen Rådet for Sikker Trafik.
- Det fører både til farlige situationer på vejene og til en del irritation for andre bilister. Og så er det også lovpligtigt i lygtetændingstiden, og når sigtbarheden er lav, fortæller hun.
En Epinion-undersøgelse på vegne af Rådet for Sikker Trafik fra begyndelsen af året viser, at tre ud af fire bilister har oplevet, at andre bilister ikke havde tændt baglygterne, mens der var mørkt, eller det regnede.
Af dem har 13 procent været ude for en kritisk situation som følge deraf - eksempelvis at køre ud i rabatten, være nødsaget til at bremse hårdt op eller foretage en undvigelsesmanøvre for at undgå en kollision.
Ifølge Pernille Ehlers er der flere ting, du kan gøre, for at være helt sikker på, at du ikke kører med slukkede lygter.
- Find ud af, hvordan din bils lys fungerer, og hvad der tænder, når det bliver mørkt. Er du det mindste i tvivl, så tænd nærlyset, så er der nemlig lys i baglygterne.
- Du kan på nogle bilmodeller også få værkstedet til at omkode bilen, så begge lys tænder. Det virker på de fleste modeller, men ikke alle. Spørg derfor på værkstedet, om det er muligt for dig.
I 2011 indførte EU krav om kørelys foran - men ikke bagpå - hele døgnet. Det er blandt andet derfor, at mange biler automatisk kun tænder kørelyset foran, når bilen starter.
På biler, der er typegodkendt efter 30. juli 2016, er lyssensorer, der sørger for at tænde og slukke lys, obligatorisk.
Men da det kun gælder nye biltyper, vil problemet med slukkede baglygter eksistere mange år ud i fremtiden.
- Det er ikke altid, at lyssensorerne lige opdager, når det er tåget, eller det regner, så her skal man også være opmærksom, siger Pernille Ehlers og fortsætter:
- Det er altid bilistens eget ansvar at sørge for, at lyset er tændt korrekt.
Hvis du oplever en anden bilist uden lygterne tændt i mørket, kan du blinke en eller to gange med det lange lys for at gøre føreren opmærksom på at tænde baglygterne, lyder det fra Pernille Ehlers.
Ifølge færdselsloven skal kørende bruge lys- eller lydsignal, når det er nødvendigt for at forebygge eller afværge fare.
- I lygtetændingstiden skal føreren af et motorkøretøj anvende lyssignal i stedet for lydsignal, medmindre faren er overhængende, lyder det fra politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets koncernkommunikation.
- Om det at køre uden baglys er så farligt, at man skal advare om det, afhænger af den konkrete situation.
/ritzau fokus/
Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus