Farlige havstrømme er usynlige for de fleste
Strømmen var usynlig for det utrænede øje fredag, da en 53-årig nordmand druknende i Vesterhavet.

Husk, at baderådene kan redde liv.

Det minder Trygfonden om, efter at en 53-årig nordmand er omkommet, mens han reddede sin 25-årige søn fra at drukne i vandet ud for Houvig strand ved Ringkøbing.

De norske mænd blev nemlig ført væk fra kysten af en stærk udadgående strøm, der endte med at koste faren livet.

- Torsdag og fredag morgen var der kraftig pålandsvind, som kan give en kraftig udadgående strøm i revlehullerne, men hen på aftenen faldt vinden til ro, fortæller driftsleder Michael Iwersen fra Trygfonden om forholdene omkring Houvig fredag aften.

- Det kan godt snyde, når vinden lægger sig. Mange vil tro, at vandet også er roligt, men strømmen kan fortsat være stærk længe efter, at vinden har lagt sig, fortæller han.

Trygfondens kystlivreddere oplyser, at strømmen i Vesterhavet kan være særligt lumsk, og at halvdelen af alle, der drukner i Vesterhavet, er mennesker, som forsøger at redde en anden person i havsnød.

Og netop fredag har livredderne i Søndervig - fire kilometer fra, hvor drukneulykken fandt sted - observeret, at en stærk strøm bevægede sig væk fra kysten i de såkaldte revlehuller.

Det er en rende imellem revlerne, hvor vandet er ekstra dybt, og strømmen kan blive ekstra stærk.

- Revlehullerne ser tit rolige ud, fordi vandet her er dybere, så mange vil gerne gå ud dér. Men det er altså dér, at strømmen kan blive stærkest, siger Michael Iwersen.

Han kan ikke bedømme, om det var denne misopfattelse, der fangede den 25-årige nordmand i så stærk strøm, at hans far og svoger svømmede ud for at hjælpe ham. Den 53-årige far blev selv fanget i strømmen og mistede livet.

Ifølge Michael Iwersen er baderådet om at læse vejr og vind særligt vigtigt, fordi det kan give et pejlemærke om, hvad der foregår under havoverfladen. Et trænet øje vil godt kunne se, når strømmen i revlehullerne er stærk.

Den 25-årige nordmand badede også alene. Endnu en ting, som Trygfonden fraråder i de fem baderåd.

/ritzau/