Far skal have øremærket barsel

Der skal sættes 12 ugers barsel af til nye fædre, hvis en rød regering kommer til. Hele fløjen er enige.
Farmand får øremærket 12 ugers barsel sammen med den lille ny, hvis regeringen bliver rød efter valget.
Farmand får øremærket 12 ugers barsel sammen med den lille ny, hvis regeringen bliver rød efter valget. Foto: Colourbox

Nybagte mødre har øremærket 14 ugers barsel ud af 52 mulige. Fædre har ikke ret til noget.

Men det skal der laves om på, hvis en rød regering kommer til magten, skriver Information.

Alle partierne i rød blok er enige om at sige ja til et nyt forslag.

"Inden for det eksisterende års barselsorlov skal der øremærkes 12 uger til mænd. Der er stadig frit valg, men vi mener, det er nødvendigt at øremærke barsel til mænd, så det bliver en rettighed også for mændene," siger ligestillingsordfører Lone Dybkjær (R) til avisen.

Fra blå bloks side mener man, at den eksisterende ordning fungerer fint.

"Vi er imod, fordi vi synes, familierne selv skal have lov til at finde ud af, hvordan de skal holde deres barsel. Det er ikke noget, der skal dikteres inde fra Christiansborg," siger ligestillingsordfører Louise Schack Elholm (V) til Information.

Men selvom mor og far i dag selv kan vælge frit, hvordan de 38 uger af barslen anvendes, betyder det ikke, at der er ligestilling på området, understreger rød blok.

"I dag er det sådan, at over 90 procent af barslen tages af kvinder. Mange mænd oplever at blive mødt med fordomme på arbejdspladsen, når de beder om barsel," siger Johanne Schmidt-Nielsen (Ø).

Ligestillingsekspert og professor i samfundsforskning Anne Borchorst mener, det er en rigtig god idé med den øremærkede barsel til fædre.

"Det, der er til deling, det tager mor. I dag står de danske fædre sådan set med de svageste rettigheder i hele Norden, hvad angår barsel. Der er rigtig meget, der tyder på, at mænd gerne vil gå på barsel. Erfaringerne er, at der hvor man øremærker barsel til mænd, der tager de også barsel." siger Anette Borchorst til P3 Nyheder.

Kilde: Information/DR

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.