Administration 

Far er i fængsel

Amanda på ti år har haft bidt sin lærer. Cecilie på ti år har grædt og grædt. Melina på knap to år venter i spænding på dagens opkald fra fængslet. Det har berørt Lis Andersens børn dybt at have far i fængsel.

Ude på toilettet havde Lis Andersen lige akkurat fået trukket sine bukser op, da hun hørte et kæmpe brag, og så stod der pludselig seks kampklædte politimænd i hendes entre med en sort rambuk i hænderne. Dørkarmen var flækket, hængslerne dinglede løst og hoveddøren lå fladt henover gulvet. Lis Andersen kunne slet ikke fatte, at det der skete rent faktisk skete. Hendes forlovede Claus Stokholm Larsen, dengang flugtfange på syvende måned fra Vridsløslille Statsfængsel, gemte sig i panik. Hendes tvillinger Amanda og Cecilie på otte år, som Claus Stokholm Larsen egentlig havde været ved at putte, gav sig til at skrige. Hendes spædbarn Melina på en måned skreg.

»Det er ikke noget særligt,« sagde en politimand til de forskræmte tvillinger uden dog at være i stand til at overbevise dem om rigtigheden af, hvad han sagde. En narkohund pissede op af en skabslåge i køkkenet. Alt blev gennemrodet. En bekymret overbo kom ned og tilbød at tage børnene med ovenpå, men det ville politimændene ikke tillade. Claus Stokholm Larsen blev anholdt og ført bort. Tilbage sad Lis Andersen og hendes tre børn ulykkelige og forskræmte i et rodet hjem uden en hoveddør.

»Hold kæft, hvor var det pilråddent. En halv time forinden var jeg kommet gående med barnevognen og tvillingerne lige forbi de buske, hvor det viste sig, at politimændene lå og gemte sig op til anholdelsen. Der kunne de bare have tilbageholdt os stille og roligt, og så været gået ind i lejligheden for at anholde Claus. Men i stedet ventede de, til vi var hjemme allesammen,« siger Lis Andersen. Hun er vred over, at hendes børn kom til at opleve så voldsom en anholdelse og ransagning af deres hjem. For det er velkendt, at det ofte afstedkommer både angst, frygt og utryghed for børnene.

Lis Andersen mødte Claus Stokholm Larsen via en kontaktannonce på tekst-tv side 490. Hun var enlig mor med hendes tvillinger, og hun savnede en kæreste.

»Jeg faldt over en annonce, hvor der stod »Manden 1, Albertslund, 1.83 høj, sidder inde«, og jeg tænkte ikke lige over, hvad »sidder inde« betød. Men da jeg fandt ud af, at Claus sad i Vridsløselille på en dom for narko, ville jeg alligevel stadig gerne se ham. For det betød ikke så meget for mig, hvad han havde lavet før, hvis ellers han havde tænkt sig at lade være med at fortsætte med det,« siger Lis Andersen. Hun havde tidligere været kærester med biker-typer og er ikke til kontor-typer . Claus Stokholm Larsen var lige netop sådan, som Lis Andersen synes, at mænd skal være for at være attraktive.

Efter andet besøg hos Claus Stokholm Larsen blev Lis Andersen gravid. Hun var i tvivl, om hun skulle beholde barnet, men da han slet ikke ville høre tale om abort, valgte hun at beholde det. Claus Stokholm Larsen søgte om tilladelse til at være med til jordemoderbesøg, scanninger og fødsel, men fik afslag. Ifølge en skrivelse fra Kriminalforsorgen var grunden til afslaget, at »det ikke fremgår... at indsattes tilstedeværelse er vigtig«. Det fik Claus Stokholm Larsen til at flygte fra Vridsløselille. I syv måneder gemte han sig for politiet, og i aftentimerne og i weekenderne besøgte han Lis Andersen. Han nåede at følge både graviditet og få en enkelt måned sammen med sin nyfødte datter Melina, inden han blev fundet og anholdt.

»Vi vidste godt, at det var noget rod, men jeg havde brug for at have Claus hos mig og tvillingerne,« siger Lis Andersen.

Efter anholdelsen tabte Melina lysten til at spise, og hun fik svært ved at falde i søvn. Hun savnede sin far.

»Det blev forstærket af, at det mest var Claus, som havde skiftet hendes bleer, puttet hende, holdt hende og badet hende. Jeg havde næsten kun havde haft hende hos mig, når hun skulle have mad,« siger Lis Andersen. Hun følte sig magtesløs. En sundhedsplejerske anbefalede Lis Andersen, at hun pakkede Melina ind i et eller andet, som duftede af barnets far. Det blev en efterladt vinterfrakke, og heldigvis virkede det. Så hver gang Melina skulle ammes eller puttes, blev hun rullet ind i vinterjakken. Tvillingerne savnede også Claus Stokholm Larsen, som de var begyndt at kalde for far. Deres biologiske far har de kun meget sporadisk kontakt til.

»De blev mere indadvendte og tænksomme,« siger Lis Andersen.

Claus Stokholm Larsen fik en dom oven i den oprindelige, og blev indsat i Nyborg. Siden har familien været på besøg så ofte som muligt ¿ ofte hver weekend ¿ men heller ikke disse besøg har efterladt børnene upåvirkede.

»Cecilie har været mut, når vi skulle derover, og ked af det, når vi skulle hjem igen. Hun har haft let til gråd og let til hysteri. Amanda har lidt af hovedpiner, mavepiner og har haft svært ved at koncentrere sig om lektierne. Hun bed en dag sin lærer i frustration,« fortæller Lis Andersen. Alt sammen typiske reaktioner hos børn. Lis Andersen har forsøgt at gøre meget ud af at sige til sine piger, at det ikke er dem, der har gjort noget forkert, og »at det er Claus, der har været en klovn«.

Heldigvis oplever Lis Andersen at hendes tvillinger nu er ved at vænne sig til at måtte undvære Claus og til besøgene i fængslet.

»Men det er absolut ikke et børnevenligt sted,« siger Lis Andersen. Amanda fortæller:

»Først skal vi vente i sådan et venteværelse, hvor det er rigtig koldt, så skal vi have undersøgt vores poser og tasker og igennem en metaldetektor, og så bliver vi låst inde. Det synes jeg, er det mest ubehagelige. Og vi bliver ikke talt særlig pænt til.«

I besøgsrummene er der lidt gammelt legetøj, der »er ved at falde fra hinanden«, og det er meget forskelligt fra afdeling til afdeling, hvor meget der er.

Selv om Amanda godt ved, at Claus er i fængsel, kan hun alligevel bedst lide at forestille sig, at Claus bare er ude at rejse.

»Det hjælper på savnet,« siger Amanda.

Værst var det, da Claus Stokholm Larsen på et tidspunkt ikke måtte få besøg i tre måneder, fordi han var i midlertidig isolation i Kolding Arrest mistænkt for at være til fare for fanger og personale.

Lis Andersen har valgt at være meget åben overfor lærerne på pigernes skole, og der har heller ikke været nogle drillerier.

»Vi fandt ud af, at der var to børn ud over os, som havde en far i fængsel, så vi er ikke alene om det,« fortæller Amanda. Det har været meget rart at finde ud af, synes hun.

Claus har lov til at ringe hjem i fem minutter en gang hver dag, og det har han efterhånden gjort i mange måneder. Melina der nu er blevet knap to år venter opkaldet med spænding hver dag.

»Mellem klokken fem og klokken otte, går Melina rastløst rundt, indtil telefonen ringer, og så vil hun være den der tager den og snakker først med Claus,« fortæller Lis Andersen. Hun kigger også ofte på de billeder af hendes far, som Lis Andersen har hængt op i barnehøjde ude i køkkenet.

»Hun fører simpelthen små samtaler med billederne,« siger Lis Andersen.

Claus Stolkholm Larsen regner med at blive prøveløsladt i sommeren 2010.

 

faktaboks

Omgivelserne taler ikke med børnene om den fængslede eller kriminaliteten.

Børnene føler skyld og skam over det, deres forælder har gjort. Måske prøver de at holde det hemmeligt.

Børnene kan opleve angst for at blive forladt, føle sig ensomme, være labile og have problemer i skolen.

Børnene er meget bekymrede for deres fængslede forælder

Kilde: Socialt Udviklingscenter SUS i publikationen Når børn er pårørende

bov kro set fra hærvejen
Nyheder

Historisk kro skal have ny ejer: - Vi bliver til den er solgt

gæst på KFC
Nyheder

Fastfood-gigant politianmeldt - igen

Magnus Heunicke
Corona

Heunicke: Ny coronavariant medfører ikke flere restriktioner

en mikroovn
Helt vildt

Brændte pengesedler
for at fjerne covid-19

entreprenørmaskiner
Nyheder

Før kæmpe-konkurs -

afvist af konkurrenter

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Scorer værts-job

sundhedsperson med en covid-test
Corona

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

hvid jul
Nyheder

Danske Spil:

Ingen hvid jul

axeksen
Sport

Axelsen: Vinder stor titel

jul
Nyheder

 Sådan laver du julemiddagen uden stress

børn corona vaccine
Nyheder

Børn vaccineres:

Idolplakater og god tid

andreas jessen
Film og TV

Dansk stjerneskud:

Gnisten blev tændt

corona danmark sydafrika
Nyheder

Ny corona-variant i Danmark

corona
Nyheder

Ny coronavariant breder sig hurtigt 

SæÞór Kristínsson
Film og TV

I chok efter bagedyst-sejr:

Jeg troede det var en joke

Morten Messerschmidt
Nyheder

Morten Messerschmidt:

Vil være formand i DF

Morten Kjeldgaard og Frederik Hau
Kendte

Vild med dans-stjerne er kæreste med Bagedyst-deltager

Storebæltsbroen
Krimi

Storebæltsbroen lukker i nat

Auktionshammer
Helt vildt

Købte tegning for 200 kroner – er 325 millioner værd

væltet hestevogn
Krimi

Drama på julemarked:

En person død

Gård set udefra
Nyheder

Udvist kriminel på asylcenter:

Fængslet for trusler

Træ væltet ned i bil
Nyheder

Voldsom storm koster to personer livet 

dansere på dansegulvet
Underholdning

Dansekongen Jimilian:

Jeg har vundet Asta

politibil med påskriften politi
Krimi

Død mand

fundet i kanal

juledekoration med fire lys
Livsstil

Brandfarlig december:

Pas på juledekorationen

britt bendixen sidder på stol
Kendte

Britt Bendixen takker af:

Nok er nok

butiksvindue med black friday-skilt
Nyheder

Vi købte sorte tilbud

for milliarder

butiksansat står ved tøjstativ
Corona

De kan slippe for

mundbind

fly holder parkeret i lufthavn
Nyheder

61 passagerer

fra Sydafrika testet positive 

mand står på scene og synger
Kendte

Bryan Adams hårdt ramt:

To gange corona

på en måned

politibil med påskriften politi
Krimi

Soloulykke: Ung mand fundet i sin bil i et træ 

mand kigger ind i kameraet
Kendte

Berømt komponist

er død

mennesker omkring bus
Nyheder

Mindst 19 personer

omkommer i busulykke

Parret under finalen af vild med dans 2021 han rækker en sejrs arm i vejret.
Film og TV

Her er vinderne af

Vild med dans

en kørende bil indefra i regnvejr.
Krimi

85-årig sigtet for

vandvidskørsel

Yussuf Poulsen i profil med kasket omvendt på.
Sport

Landsholds-stjerne

også smittet

Nærbillede af Michael Laudrup der småsmiler.
Kendte

Laudrup scorer

millioner

billeder af broen i mørke
Krimi

Spærrede broer:

Seks anholdt

Et billede af en tabel
Nyheder

Vaccinegennembrud:

med tredje stik smittes

Nærbillede af Thue Ersted Rasmussen
Underholdning

Sygeplejeskolen-skuespiller

afslører: Jeg skal være far

Nyheder

EU vil have

REJSESTOP 

efter ny variant

En sundhedsperson giver en vaccine.
Nyheder

Anbefaler corona-vaccine

til børn fra 5 år og op

Et idyllisk vejskilt på Fejø
Nyheder

Vil bygge almene

boliger på småøerne

Alle de fem dommere viser allesammen et 10 tal
Kendte

Chok: Vild med

dans-dommer

ramt af corona

Nærbillede af MØ, der er korthåret , med en stor ørering på
Kendte

Dansk hitmager

skifter køn

Krimi

Politiet går ind i

plejehjemssagen

En mand bliver tattovret på sin underarm. Tattovøren har handsker på.
Nyheder

Efter kæmpe razzia:

ALLE overtrådte loven

En analytiker sidder foran en computerskærm
Nyheder

Derfor falder de

danske aktier NU

En lille lejlighed
Helt vildt

IKEA tilbyder en lejlighed for $1 om måneden

Et flot par på den røde løber
Kendte

Pernille Blume får kærlighedsbesøg i finalen

En dame med en prøve
Corona

Ny corona-variant opdaget:

Hidtil farligste

Folk med mindbind i metroen
Corona

Her skal mundbind og coronapas frem fra mandag

En firehjulstrækker ude i skoven
Biler

Britisk bilproduktion bombet tilbage til 1956

Et skilt i en butik med Black Friday
Nyheder

Ikke black friday-tilbud på populære varer

dronning margrethe snedronningen
Kongelige

Dronning Margrethe:

Jeg har ikke fulgt med i Vild med dans

corona
Corona

Børnelæger: Glæde over vaccine til børn

Kasper hjulmand
Nyheder

Kasper Hjulmand:

Årets Leder 2021

kirsebærsauce
Sundhed

Har du jule-handlet:

Så tjek dit køleskab

vild med dans
Film og TV

Danske Spil: De vinder Vild med dans

esbern snare pirater
Krimi

Pirater fængslet i 13 dage - sigtet for drabsforsøg

Nyheder

Forsvarer: Støjberg var ikke involveret 

corona
Nyheder

4390 nye coronatilfælde - 12 flere døde

En trist hund
Dyreliv

Sådan tager du bedst afsked med kæledyret

Nyheder

EU: Coronapas efter vaccination bør kun gælde ni måneder

et par i et studie griner
Film og TV

Fællessang-stjerner fejrer jul på DR

En fregat på vandet
Krimi

Esbern Snare i dramatisk kamp – fire dræbt

Jes Dorph ude på gaden
Kendte

Jes Dorph lukker og slukker

Et par i lang kjole og korsridderdragt
Kendte

Caroline Flemings søster:

Jeg er dybt ulykkelig

Nogle dansere i et studie
Film og TV

Sådan bliver Vild med dans-finalen

To biler på en gade i en tom by
Biler

Helt ny Suzuki S Cross på gaden 

En mand står ved en sten med en øl i hånden
Kendte

Jeremy Clarkson:

Nu brygger han øl

En gråhåret mand tørrer øjnene
Nyheder

Valgkaos:

Omtælling af stemmer

vejstriber på en vej
Krimi

Tiltalt for kartelaftale på vejstribe-opgaver

Patienter på intensiv
Corona

Tyskland passerer 100.000 coronadødsfald

Morten Messerschmidt ser bekymret ud mens Inger Støjberg ser til
Nyheder

Messerschmidt vil ikke stille op mod Støjberg som DF-formand

En gummibåd med immigranter
Nyheder

31 migranter har mistet livet ud for Frankrigs kyst

mundbind
Corona

Supermarkeder er klar: Der er millioner af mundbind

En trist blond kvinde
Nyheder

Trækker sig efter syv timer på posten

Søren Brostrøm tager et mundbind på
Corona

Regeringen:

Mundbind i transport og butikker

Tre mænd synger på scenen
Biler

Transportministeren gav den gas