Fans bekymrede over Glazers hazard
Manchester Uniteds trofaste tilhængere er trods succesen på banen utilfredse med den amerikanske ejer, der driver klubben som en forretning.

Efter et par magre sæsoner – både europæisk og i Premier League – er Manchester United tilbage i rette fold. De Røde Djævle topper ligaen, og det vækker glæde hos klubbens mange, trofaste fans.

Men bag glæden gemmer sig en stor, stor bekymring over klubbens økonomiske fundament, der siden den amerikanske forretningsmand, Malcolm Glazer, overtog klubben sidste år, har hvilet på en gæld af uoverskuelig størrelse.

Det betyder blandt andet, at 688 milloner kroner ud af klubbens indtægter hvert år går til at betale af på Glazers lån.

»Vi elsker fodboldklubben. Men det er skidt for fans og for klubben, at gælden stiger, og at så mange penge går til renter og afdrag. Hvis indtægterne fra for eksempel tv falder, kan det blive en katastrofe for klubben. Det er ren gambling fra Glazers side,« siger Nick Towle, der er bestyrelsesformand i den uafhængige fanklub, Must, som tæller 32.000 medlemmer.

Must støtter stadig Manchester United, men mener at klubben har bevæget sig i en meget uheldig retning, hvor fansene opfattes som kunder, som der skal trækkes så mange penge som muligt ud af. Penge der ender i lommerne på en rigmand, der overhovedet ikke interesserer sig i fodbold.

Det kan blive klubbens død på lang sigt, mener Nick Towle.

»Jo mere du driver klubben for at tjene penge, jo mere bevæger den sig væk fra lokalsamfundet og fra fansene. Det kan ødelægge klubben, for alt i klubben kommer fra fansene, som elsker klubben. Vi betaler for merchandise, for billetter og for tv-rettigheder – og vi bliver kun behandlet som kunder,« siger han.