Familieterapeut: Internetstrip er harmløs leg
Internetstrip blandt unge er ofte blot harmløs leg, mener familieterapeut. Men der må aldrig være tvang involveret i de seksuelle handlinger, og de skal foregå blandt jævnaldrende. Minister vil have forældrene på banen

Unge piger, der smider kludene for mere eller mindre fremmede over internettet, tager ikke skade af at blotte sig. Det er helt almindeligt for unge at prøve seksuelle grænser af, også på nettet, fortæller familieterapeut og børnepsykiater Mogens A. Lund.

 

»De unge eksperimenterer rimelig vildt med deres seksualitet. Så hvis en ung pige virker jublende glad og sjov, og man kan se, at der er liv i hende, så er det en leg for hende, hvis hun viser sig frem for en fyr over web-cam« siger han.

 

Ofte får pigerne kontakt med fyre, der er ældre end dem selv. Men det bør pigernes forældre heller ikke være bekymrede over, mener familieterapeuten.

 

»I puberteten er piger almindeligvis mere udviklede end drenge. De gider ikke de jævnaldrende, så de stiler mod de ældre og mere erfarne,« siger Mogens A. Lund.

Skal være jævnaldrende

Der er grænser for, hvor stor aldersforskellen må være.

 

»Børneseksualitet skal udspille sig mellem jævnaldrende. Hvis pigen er i begyndelsen af puberteten, og manden er meget ældre, så duer det ikke,« siger familieterapeuten.

 

Helt galt er det, hvis pigen blotter sig på grund af trusler. Nyhedsavisen har talt med flere unge piger, der har indvilget i at blotte sig, fordi deres chatven har truet med ellers at bryde kontakten med dem.

 

»Sex skal være lystpræget. Hvis der kommer straf ind i billedet, er det en dårlig udvikling. Så holder man udsalg med sig selv for at servicere andre,« siger Mogens A. Lund.

Forældre skal på banen

Det bedste, som forældre kan gøre, er at sige deres uforbeholdne mening til den unge.

 

»Man skal sige, at man synes, de skal lade være med at vise sig frem. Så kan det være barnet siger Fuck dig, jeg optræder, som det passer mig". Så må man sige: "Okay. Du er velkommen tilbage, hvis du bliver ked af det". Den unge skal vide, at man stiller op, når de er ude for fiaskoer,« siger Mogens A. Lund.

 

Socialminister Eva Kjer Hansen (V) forstår, at de unge vil prøve grænser af.

 

»Men på denne måde at eksperimentere på er meget tilgængelig for andre. Billederne kan komme langt omkring, og pigerne får tilbud mange steder fra,« siger ministeren, der nu vil have forældrene mere på banen.

 

»Forældrene er uhyre vigtige. Det bedste er, hvis de kan tage en snak med de unge mennesker om den usikkerhed, der følger med teenageårene. Det er også et helt klart ønske fra de unges side,« siger Eva Kjer Hansen.