Spiselige insekter er giftige og kan i værste fald give kræft. Sådan lyder det i et dansk Facebook-opslag, som foreløbig har fået op mod 300.000 visninger.
Insekter i fødevarer er blevet aktuelt, efter at EU i 2021 åbnede for brugen af spiselige insekter i fødevarer på grund af deres høje proteinindhold og miljøfordele.
Ifølge advarslerne, som nu går viralt på Facebook, er insekter i fødevarer giftige for mennesker. Blandt andet skulle stoffet kitin, som er i insekters exoskelet, angiveligt være direkte farligt, fordi mennesker ikke kan fordøje det.
Men forskere, som faktatjekmediet TjekDet har talt med, afviser påstanden.
- Kort fortalt er insekter ikke giftige, og det er kitin, som deres exoskelet består af heller ikke, siger Morten Poulsen, der er seniorforsker ved Fødevareinstituttet på DTU.
Der er desuden ikke noget, der tyder på, at kitin skulle forårsage kræft, pointerer Morten Poulsen.
Heller ikke Lars Ove Dragsted, professor i ernæring og sundhed på Københavns Universitet, er bekymret for, at man skulle blive syg af at spise insekter, der er godkendt af fødevaremyndighederne. Dog skal forbrugere, der er allergiske over for skaldyr og svampe, som også indeholder kitin, være forsigtige med insekter.
Det vidtspredte Facebook-opslag er dansk, men TjekDets research viser, at dele af opslaget er oversat fra en artikel fra det tyske magasin Compact, der af tyske myndigheder er klassificeret som en del af den tyske højreradikale bevægelse.
Ifølge Rikke Alberg Peters, der forsker i konspirationsteorier ved UCL Erhvervsakademi, stemmer det overens med, at misinformation mod spiselige insekter florerer i konspiratoriske kredse på den yderste højrefløj.
TjekDet har været i kontakt med Compact, der ikke har kunne fremlægge dokumentation for mediets påstand om, at insekter i fødevarer er farlige.