Fald i fyrværkeriulykker
Siden fyrværkerikatastrofen i Seest ved Kolding i 2004 er salget af fyrværkeri i Danmark faldet markant. Det samme er antallet af ulykker.

Lyden af hvinende heksehyl skriger mere sjældent i ørerne end for et par siden. Den voldsomme fyrværkerikatastrofe i Seest ved Kolding i november 2004 medførte, at salget af fyrværkeri faldt markant. Mens importen af fyrværkeri i 2004 var på cirka 7.000 ton, var tallet året efter faldet til det halve. Tilsvarende er den årlige fyrværkeriomsætning, som inden ulykken var på omkring 400 millioner kroner, faldet med 20-25 procent. Det vurderer Lars Schou Hansen, formand for Foreningen af Fyrværkerigrossister.

»Jeg tror, at den almindelige forbruger er blevet angst for fyrværkeri. Vi kan se, at salget til de unge drenge er forsvundet. Jeg tror, at de ikke får lov at skyde af længere,« siger Lars Schou Hansen til nyhedsbureauet DNY

Antallet er ulykker har ligeledes været faldende de seneste år. Nytåret 2005/2006 blev det nytår, hvor færrest ulykker er registreret de seneste 10 år. Det samlede antal ulykker for de to døgn var på 190. Året før var tallet 258 ulykker for de to døgn, fyrværkeriulykkerne opgøres.

En årsag til faldet i antal af ulykker skyldes, at der efter Seest er kommet skrappere regler om fyrværkeri. For almindelige brugere betyder det, at der kun sælges fyrværkeri fra 1. til 31. december, og at der må kun skydes af i perioden fra 1. december til 5. januar.

I Sikkerhedsstyrelsen vurderer kommunikationskonsulent Dorthe G. Rasmussen, at andre årsager til faldet blandet andet er, at færre personer skyder med ulovligt fyrværkeri. Sikkerhedsstyrelsen anslår, at ulovligt fyrværkeri udgør cirka 10 procent af det samlede fyrværkerimarked.

»Faldet i ulykker skyldes en ændret adfærd. Vi tror, at de store informationskampagner har skabt en god skik omkring brugen af fyrværkeri, og så er der formodentlig mindre ulovligt fyrværkeri,« siger Dorthe G. Rasmussen.

Selv om der ikke er direkte dokumentation for, at faldet i ulykker skyldes, at færre bruger ulovligt fyrværkeri, mener hun, at der er en sammenhæng.

»Når der er tale om skader med store konsekvenser, er det oftest fordi ulovligt fyrværkeri har været indblandet. Det er langt sværere at styre og langt mere utilregneligt,« påpeger hun.

I weekenden kostede ulovligt fyrværkeri to personer livet i Thisted. Politiet formoder, at de to mænd fremstillede fyrværkeri med henblik på videresalg, og selv om det ulovlige fyrværkeri udgør et begrænset omfang i Danmark, tjener bagmændene ifølge eksperter styrtende med penge på forretningen.