Falck ruster sig til stormfuld weekend
Den storm, der natten til fredag blæste over Danmark, var ikke alene. Weekenden byder på mere blæsevejr.

Det er endnu ikke slut med væltede træer, lukkede broer og forhøjede vandstande. Det stormvejr, der ramte Danmark natten til fredag, bliver i weekenden fulgt af endnu en storm, oplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Storm og kuling hører årstiden til, men det er usædvanligt, at der kommer to så kraftige blæsevejr så kort tid efter hinanden, siger Thyge Rasmussen, vagtchef ved DMI.

»Kontrasterne mellem det milde vejr i Danmark og den kulde, der ligger længere nordpå, er meget store i øjeblikket. Og når kontrasterne er så store, har det let ved at udvikle sig til storm,« siger han.

Fredag bød på forhøjede vandstande mange steder i Danmark, blandt andet i Limfjorden, ved Århus og i Odense Fjord. Fredag aften var vandstandene dog faldende de fleste steder, kun beboerne ved Limfjorden kunne se frem til en nat med vandstande på omkring 1,70 meter over normalen.

Hos Falck ruster man sig til endnu en weekend med væltede træer og nedfaldne tagsten.

»Vi har sørget for at have ekstra mandskab på stand-by, som kan rykke ud, hvis det bliver meget voldsomt. Det havde vi også natten til fredag, men da fik vi kun brug for det i meget begrænset omfang,« siger pressechef hos Falck Frits Bredal.

Han råder alle til at sikre sig, at deres tag er i orden og ikke har løse tagsten. Hvis man bevæger sig ud i stormvejret, skal man være særligt opmærksom på løsthængende genstande, der for eksempel kan blæse ned fra huse. I stormen natten til fredag måtte Falck i Vestsjælland blandt andet rykke ud for at fjerne nogle løse brædder, der var i fare for at falde ned fra femte sals højde.

Temperaturerne vil hele weekenden fortsat være unormalt høje for årstiden, mellem tre og ni grader.

»Men på grund af blæsten vil det ikke føles varmt, så det gælder stadig om at klæde sig fornuftigt på,« siger vagthavende meteorolog ved DMI Leif Andersen.

Stormen natten til fredag betød blandt andet, at Storebæltsbroen var lukket fra klokken 03 til 08. Mange steder i landet væltede der træer, blandt andet i København, hvor et træ væltede ned over en bus fyldt med passagerer. Passagererne slap heldigvis uskadt.

Færgetrafikken er også hårdt ramt af det voldsomme vejr. Flere færger sejlede fredag med forsinkelser og sejladsen mellem Ystad og Rønne var i en periode helt indstillet.