FAKTA: Ud med aromastoffer og ind med større advarsler

Et EU-direktiv betyder større advarsler på cigaretpakker. Samtidig strammes reglerne for aromastoffer i tobak.
I dag er kravet, at advarslerne på cigaretpakker skal dække 30 procent af forsiden og 40 procent af bagsiden. Fra maj skal de dække 65 procent af for- og bagside.
(Thomas Borberg/POLFOTO/arkiv)
I dag er kravet, at advarslerne på cigaretpakker skal dække 30 procent af forsiden og 40 procent af bagsiden. Fra maj skal de dække 65 procent af for- og bagside. (Thomas Borberg/POLFOTO/arkiv) Foto: THOMAS BORBERG/

Tobak koster årligt cirka 700.000 EU-borgere livet. Herhjemme drejer det sig om cirka 13.000 dødsfald.

I et forsøg på at gøre tobaksvarer og rygning mindre attraktivt, især for unge, ændres EU's tobaksdirektiv fra 2001. De nye regler skal træde i kraft i medlemslandene i maj 2016.

Det betyder ændringen af direktivet:

* Aromastoffer i cigaretter og rulletobak må ikke bruges i mængder, der giver produktet en kendetegnende aroma af andet end tobak. Mentol vil blive forbudt efter en udfasningsperiode på fire år.

* Medlemslandene skal sørge for, at størrelsen af de kombinerede sundhedsadvarsler og fotos på cigaretpakkerne øges til 65 procent på for- og bagside. I dag er kravet, at advarslen skal dække 30 procent af forsiden og 40 procent af bagsiden.

* Direktivet giver medlemslandene mulighed for at indføre neutrale cigaretpakker. Det vil Storbritannien, Irland og Frankrig gøre. De samme planer har Norge, der står uden for EU.

Kilder: EU-Kommissionen

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.