FAKTA: Ubåden Nautilus - her mistede Kim Wall livet
Den privatbyggede ubåd "UC3 Nautilus" skal destrueret har retten bestemt. Onsdag blev Peter Madsen idømt livsvarigt fængsel for at have slået Kim Wall ihjel i ubåden. Foto: Peter Thompson/arkiv/AFP
Den kvindelige journalist Kim Wall overlevede ikke en tur i en af verdens største hjemmebyggede ubåde.

Den privatbyggede ubåd "UC3 Nautilus" sank 11. august 2017 i Køge Bugt.

Efter alt at dømme var det ubådens kaptajn, Peter Madsen, der med vilje lod fartøjet gå til bunds, efter at hans passager, den 30-årige journalist Kim Wall, havde mistet livet.

Onsdag blev Peter Madsen idømt livsvarig fængsel for at have slået Kim Wall ihjel. Dommen indebærer, at ubåden konfiskeres.

Ubådens ejere har tidligere givet udtryk for, at de var indforstået med, at "UC3 Nautilus" konfiskeres og destrueres, hvis Peter Madsen blev kendt skyldig.

- Det er også vores opfattelse. Og jeg kan oplyse til retten, at vi vil skille os af med ubåden på en rimelig måde. Vi vil skære den i småstykker. Den har været gennemskyllet, og der kan sidde hud og hår på alt indhold - og derfor skal intet udleveres, sagde anklageren under sagen.

Her kan du læse mere om den sunkne ubåd:

* "UC3 Nautilus" blev bygget som et hobbyprojekt af en gruppe ubådsentusiaster med Peter Madsen i spidsen. Det tog tre år at færdiggøre fartøjet.

* 3. maj 2008 blev "UC3 Nautilus" søsat i Københavns havn.

* Ubåden er en af verdens største hjemmebyggede eksemplarer og er den tredje ubåd, som Peter Madsen har designet.

* "UC3 Nautilus" måler næsten 18 meter og er dermed næsten halv størrelse af den danske flådes tidligere ubåde af Tumleren-klassen. Ubåden vejer mere end 30 ton og drives dieselelektrisk.

* Ubåden kan i teorien dykke til en dybde på 470 meter. Det er den dybde, hvor skroget ifølge beregninger kan forventes at bryde sammen på grund af vandtrykket.

* I 2010 skete der en batterieksplosion i maskinrummet. Flere batterier blev beskadiget. I 2011 blev ubåden taget på land og har siden gennemgået en omfattende renovering.

* Københavns Politi har i forbindelse med efterforskningen hentet ubåden op på land og gransket den minutiøst. Blandt andet blev den skannet med henblik på at udelukke, at beviser kunne være gemt af vejen i skjulte rum.

* Under straffesagen mod Madsen, der ventes afsluttet 25. april i Københavns Byret, kræver anklagemyndigheden ubåden konfiskeret med henblik på destruktion.

Kilder: www.uc3nautilus.dk og Københavns Politi

/ritzau/