FAKTA: Trumps metaltold kan gå uden om EU
EU-landenes eksport af stål og aluminium til USA udgør kun 0,04 procent af den samlede EU-eksport. Men det kan ramme hårdt blandt andet på det tyske stålværk ThyssenKrupp i Duisburg. Foto: Frank Augstein/arkiv/Scanpix
Mindre end et døgn inden USA indfører told på stål og aluminium, håber EU at få en undtagelse på plads.

USA's præsident, Donald Trump, meddelte 1. marts, at han havde tænkt sig at indføre en ny importtold på stål og aluminium.

Da han en uge senere skrev under på beslutningen, lod han samtidig Canada og Mexico være undtaget. Og han lod forstå, at andre af USA's venner måske også kunne forhandle sig til at slippe.

Sagen er på dagsordenen torsdag aften under et EU-topmøde i Bruxelles.

Her kan du læse mere om toldstriden:

* 1. marts: Præsident Donald Trump meddeler, at han vil indføre 25 procents importtold på stål og 10 procent på aluminium.

* Trump begrunder beslutningen med hensynet til USA's nationale sikkerhed.

* Verdenshandelsorganisationen WTO giver medlemslande mulighed for at omgå de normale frihandelsregler med henvisning til national sikkerhed.

* Trump-administrationen henviser til en sjældent anvendt sikkerhedsklausul i USA's handelslov fra 1962 og begrunder tolden med behovet for at beskytte USA's egen sværindustri. Importeret metal kan udgøre en trussel mod USA's evne til selv at bygge kampvogne og andet militærudstyr.

* 8. marts: Trump skriver under på beslutningen om de nye toldsatser. Han meddeler samtidig, at Canada og Mexico er undtaget - og at andre af USA's allierede måske også kan forhandle sig til at blive undtaget.

* EU erklærer sig rede til at forhandle med USA. EU-Kommissionen gør sig også klar til at svare igen med ny eller højere told på udvalgte amerikanske varer som vaske af stål, motorcykler, makeup, T-shirts, jeans, bourbon og peanutbutter.

* Trump svarer med at lange ud efter især den tyske bilindustri. Han truer på Twitter med "at indføre skat på de biler, der strømmer frit ind i USA. De gør det umuligt for vores biler (og andet) at sælge der. Stor handelsubalance!".

* 10. marts: EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, møder USA's handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, i Bruxelles. Malmström siger efterfølgende, at det stadig ikke står hende klart, hvordan lande bliver undtaget.

* 20. marts: Tysklands økonomiminister, Peter Altmaier, siger efter møder i Washington, at han håber at undgå en handelskrig - men at der er brug for flere ugers forhandlinger.

* 22. marts: Handelskommissær Malmström siger nys hjemkommen fra møder i Washington, at hun håber, præsident Donald Trump senere på dagen vil meddele, at EU som helhed bliver undtaget fra USA's nye metaltold.

* 22.-23. marts: EU-landenes stats- og regeringschefer er samlet til topmøde i Bruxelles. Handel og USA's told er første punkt på dagsordenen.

* 23. marts: De nye toldsatser træder i kraft et minut over midnat Washington-tid - 05.01 dansk tid.

Kilder: Reuters, LA Times og CNBC.

/ritzau/