FAKTA: Trump melder pengekrig på Twitter under Nato-topmøde
Nato-topmødet i Bruxelles er slut. Mødet har været markant præget af amerikanske krav og Trumps udmeldinger.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, er i den grad rejst til Bruxelles med skarpladte våben for at vinde en pengekrig om Nato-landes forsvarsbudget.

Et af hans foretrukne våben under Nato-topmødet onsdag og torsdag har været Twitter.

Her er et uddrag af Trumps markante udmeldinger i Bruxelles:

* Tirsdag - dagen inden topmødet

- Nato-lande skal betale MERE, og USA skal betale MINDRE. Meget Unfair! Det skriver Trump på Twitter.

* Onsdag - topmødets første dag

- Ifølge Trump er Tyskland "fange af Rusland", fordi de betaler milliarder af dollar til russerne for at dække et stort gasbehov. Det siger Trump under et morgenmadsmøde med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

- Under et pressemøde med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, hævder Donald Trump, at de har et fremragende forhold. Kort efter sætter han på Twitter spørgsmålstegn ved Nato på grund af tyskernes brug af russisk gas og energi.

- Hvorfor er der kun fem ud af 29 lande, der lever op til deres forpligtelser? USA betaler for Europas beskyttelse, mens vi mister milliarder i handel. Skal betale to procent i bnp STRAKS, ikke i 2025, skriver Trump på Twitter.

* Torsdag - topmødets sidste dag

- Trump har truet med at "gå enegang", hvis medlemslandene ikke bruger to procent af deres bnp på forsvar. Det erfarer det tyske nyhedsbureau dpa fra kilder på et ekstraordinært møde uden for topmødets dagsorden.

- På det afsluttende pressemøde sagde Trump, at han sagtens kan trække USA ud af Nato, hvis han ønsker det. Men det kommer ikke på tale, da Nato er meget vigtig - mest for Europa.

- Om præsident Putin sagde Donald Trump: - Han er en konkurrent. Er han min fjende? Han er ikke min fjende. Forhåbentlig vil vi en dag blive venner. Jeg kender ham bare ikke så godt.

/ritzau/