FAKTA: Syv partier kæmper om magten i Grønland
Sara Olsvig formand for IA (Inuit Ataqatigiit) og Siumut formand Kim Kielsen ved partilederrunden mandag aften før tirsdagens valg til Landstinget i Grønland. Foto: Christian Klindt Sølbeck/Scanpix
Grønlænderne går til stemmeurnerne tirsdag for at vælge medlemmer af parlamentet i Nuuk, Inatsisartut.

Siden 2016 har Grønland været styret af en koalitionsregering med partierne Siumut, Inuit Ataqatigiit (IA) og Partii Naleraq.

Men det kan snart ændre sig, for tirsdag er der valg til parlamentet i Nuuk, Inatsisartut, Landstinget. Der er i alt syv partier, der kæmper om de 31 pladser.

Her kan du læse om de forskellige partier:

- De tre hidtidige regeringspartier:

* Siumut (Fremad):

Stiftet i 1977 og funderet i socialdemokratisk tankegang. Har domineret grønlandsk politik siden hjemmestyrets indførelse i 1979. Frem til 2009 havde Siumut posten som landsstyreformand uafbrudt i 30 år.

Partiet fik 11 mandater ved valget i 2014. Aleqa Hammond, nu løsgænger i Folketinget, var formand før den nuværende partileder, Kim Kielsen. Hun måtte gå af efter misbrug af offentlige midler.

* Inuit Ataqatigiit (Folkefællesskabet):

Også kendt som IA og etableret som parti i 1978. Grundholdningen er socialistisk, og partiet udgør venstrefløjen i grønlandsk politik.

Partiet arbejder for, at grønlænderne anerkendes som et selvstændigt folk med ret til eget land. IA fik 11 mandater ved seneste valg, og partiformand Sara Olsvig fik flest personlige stemmer af alle.

* Partii Naleraq (Pejlemærke):

Stiftet i 2014 af tidligere landsstyreformand Hans Enoksen, som forlod Siumut.

Vil liberalisere fiskerierhvervet og ser sig selv som beskytter af landets fattigste borgere. Ønsker selvstændighed hurtigt og fik tre mandater i Inatsisartut ved sidste valg.

- Andre partier:

* Demokraatit (Demokraterne):

Socialliberalt parti stiftet i 2002. Arbejder for en ansvarlig økonomisk politik. Fordoblede mandattallet ved seneste valg til fire.

* Nunatta Qitornai (Vort Lands Efterkommere):

Stiftet i 2017 af Vittus Qujaukitsoq, tidligere udenrigsminister. Han forlod Siumut efter at have tabt et kampvalg om formandsposten til Kim Kielsen.

Ønsker plan for hurtig løsrivelse fra Danmark. Aleqa Hammond stiller nu op for dette parti.

* Suleqatigiisitsiut (Samarbejdspartiet):

Dannet i 2018 som fortaler for øget samarbejde i det danske rigsfællesskab.

* Atassut (Samhørighed):

Borgerligt parti stiftet i 1978 blandt andet for at "modarbejde løsrivelse fra det danske rige". Ikke repræsenteret i Inatsisartut i dag.

Kilder: Ina.gl, naalakkersuisut.gl og sermitsiaq.ag.

/ritzau/