FAKTA: Sådan virker Novos vægttabsmiddel
Novo Nordisk får godkendt nyt vægttabsmiddel i USA. Saxenda kan mindske appetitten hos svært overvægtige.

Novo Nordisks fedmemedicin Saxenda er blevet endelig godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder. Ifølge bliver Saxenda lanceret på det amerikanske marked i løbet af første halvår 2015.

* Novo Nordisk har fået grønt lys til at sælge sit nye slankemiddel Saxenda på det amerikanske marked.

* Saxenda er en daglig sprøjte, som den overvægtige skal stikke sig selv med. Slankemidlet er receptpligtigt.

* Midlet nedsætter appetitten og giver en større mæthedsfornemmelse, forklarer Mads Krogsgaard Thomsen, koncernforskningsdirektør i Novo Nordisk:

- Vi har som de første udnyttet kroppens naturlige system til at standse overdreven appetit. Vi giver et ekstra tilskud af et hormon, som kroppen egentlig selv producerer, og som giver en følelse af mæthed, som får patienterne til at spise mindre, siger Mads Krogsgaard Thomsen.

* Saxenda efterligner kroppens eget hormon GLP-1, men gives i koncentreret form, så det kun kræver et stik om dagen.

* Målgruppen er ifølge Novo Nordisk svært overvægtige med et BMI over 35, som typisk vil have følgetilstande eller komplikationer af deres overvægt.

* 5000 personer har testet slankemidlet. I gennemsnit tabte forsøgspersonerne otte procent af deres vægt efter 56 uger. 40 procent af dem, der gennemførte et års behandling, tabte sig mere end 10 kilo.

* Novo Nordisk har også ansøgninger om godkendelse af Saxenda til behandling hos europæiske lægemiddelagenturer.

* Saxenda blev i september anbefalet af et ekspertpanel under den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA. Tirsdag blev det endeligt godkendt af FDA.

* FDA følger ofte eksperternes indstilling, men ikke altid. Det fik man et bevis på, da FDA i februar 2013 afviste at godkende Novos diabetesmiddel Tresiba og insulinmikset Ryzodeg, selvom en ekspertkomité i november 2012 havde anbefalet en godkendelse.

Kilde: Novo Nordisk

/ritzau/