Hvis du har planer om at smide kylling på middagsbordet i aften, så husk hygiejnen.
De danske myndigheder har nemlig i en årrække haft svært ved at modarbejde tilstedeværelsen af bakterien campylobacter i slagterikyllinger.
Campylobacter er ifølge Fødevarestyrelsen den fødevarebakterie, der gør flest syge i Danmark. Bakterien kan blandt andet føre til diarré, opkast og feber.
Her følger fem råd til, hvordan du bedst kan undgå at blive smittet af bakterien:
* Vask hænder, når du har rørt ved råt kød. Selv få dråber saft fra råt kød med campylobacter i kan gøre dig syg.
* Hold råt kød adskilt fra stegt - og fra salat og brød. På den måde kan du undgå, at bakterierne spreder sig fra det rå kød til stegt kød eller andre madvarer.
* Gennemsteg hakket kød og fjerkræ. I disse kødtyper kan bakterierne nemlig også sidde inde i fødevaren - og ikke kun på toppen.
* Skift eller vask skærebræt og kniv straks efter, at det har været brugt til råt kød. På den måde undgår du at sprede bakterier fra råt kød på skærebrættet til andet mad, der er klar til at blive spist.
* Smid den brugte emballage fra råt kød direkte i skraldespanden. Det er vigtigt, at den færdige mad ikke kommer i kontakt med saft fra råt kød, især saft fra fjerkrækød. Smid emballagen ud, og læg ikke det færdigstegte kød tilbage i emballagen.
Kilde: Fødevarestyrelsen.
/ritzau/