FAKTA: Sådan er forskellen på kvote 1 og kvote 2
Færre prøver i år at komme ind på drømmestudiet via kvote 2. Her er der åbent hus på Det Natur- og biovidenskabelige fakultet på Københavns Universitet. Foto: Thomas Lekfeldt/arkiv/Scanpix
Har man ikke scoret topkarakterer i gymnasiet, kan man bruge kvote 2 til at søge ind på drømmeuddannelsen.

Antallet af ansøgere, der søger ind på en videregående uddannelse via kvote 2, er faldet med knap 1500 i forhold til 2016. Det viser en foreløbig opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Her kan du se, hvad forskellen på kvote 1 og kvote 2 er:

Kvote 1:

* På en kvote 1-ansøgning bliver du udelukkende bedømt på resultatet af din gymnasiale uddannelse. Det betyder, at studerende med højt karaktergennemsnit får plads på den videregående uddannelse før elever med et lavere gennemsnit.

* Er der bestemte karakterkrav til faget, du søger ind på, skal faget være bestået på det krævede niveau.

Kvote 2:

* Optagelse gennem kvote 2 er for ansøgere, som ikke kan blive optaget gennem kvote 1, eller som har brug for at blive vurderet på kvalifikationer ud over eksamensgennemsnittet.

* Kvote 2-kriterierne består af forskellige faglige og generelle aktiviteter, som sammen med den adgangsgivende eksamen giver mulighed for at søge optagelse. Eksempler på kvote 2-kriterier kan være:

* Anden uddannelse (eller dele af en uddannelse) ud over din gymnasiale uddannelse.

* Højskoleophold af typisk 16 ugers varighed.

* Udlandsophold på minimum tre til seks måneder såsom skoleophold med undervisning på gymnasialt eller videregående niveau eller ophold med sprogundervisning.

* Aktiviteter som foreningsarbejde, politisk arbejde, arbejde med børn og unge, arbejde med handicappede eller arbejde som fritidsleder.

* At du har studierelevant arbejde.

* Motiveret ansøgning.

* Test eller optagelsesprøve.

Kilde: Uddannelsesguiden.dk

/ritzau/