FAKTA: Sådan bruges VAR i Champions League
VAR er allerede i brug i flere ligaer, og nu bruges det også i Champions League. Stringer/Reuters
Fra tirsdag aften kan en dommer for første gang få hjælp af en videodommer i Champions League.

Uefa har besluttet, at videodommersystemet VAR (Video Assistant Referee) skal tages i brug fra ottendedelsfinalerne. VAR kan for første gang komme i spil i Champions League tirsdag.

Dommerne, der skal dømme kampene i Manchester og Rom, bliver de første, der kan benytte sig af videohjælpen i Champions League.

Her kan du blive klogere på, hvordan VAR bruges i Champions League:

* Et VAR-team bestående af fire personer følger kampen på en skærm og kan kontakte dommeren på banen, hvis de ser noget, som dommeren ikke fanger.

* VAR-teamet kontrollerer for klare og tydelige fejl, som relaterer til fire situationer: mål, hændelser i målfeltet, røde kort og for at sikre, om det er den rigtige spiller, der får en straf.

* VAR-teamet kontrollerer alle hændelser, der kan have kampafgørende betydning, men vil kun tage affære ved klare og tydelige fejl. Dommeren kan vælge at stoppe spillet, hvis dommeren er i tvivl om en kendelse.

* Hvis VAR giver klart bevis for en alvorlig fejl i en situation, kan VAR-teamet bede dommeren om at se afspilningen af optagelser i review-området nær banen. Den endelige beslutning træffes af dommeren på banen.

* VAR kan også tage højde for enhver overtrædelse, der går forud for en kampafgørende situation. Det kan eksempelvis være ved offside, og hvis der opstår tvivl om, hvorvidt bolden er inde eller ude af målfeltet.

* Evalueringsprocessen vil blive formidlet på stadion ved hjælp af enten stadionskærme eller højttalere.

* VAR er introduceret for at komme vitale dommerfejl til livs.

* VAR er blevet kritiseret for at skabe for lange pauser i spillet.

Videohjælp benyttes allerede i turneringer som FA Cuppen, den engelske Liga Cup, Bundesligaen og Serie A.

Klubberne i Premier League indfører VAR fra næste sæson, og Uefa har også besluttet at benytte VAR i blandt andet Europa League-finalen og Nations League-finalerne.

/ritzau/

/ritzau/
via Listen To News