Mandag aften uddeles der i Aarhus michelinstjerner til de bedste restauranter fra hele Norden.
Det er kulminationen på en udvikling, hvor Danmark var meget længe om at komme op i gastronomisk gear. Derefter var æren længe forbeholdt hovedstaden. Nu glimter også provinsen med.
* Den franske spiseguide Michelin har eksisteret siden år 1900. Men det første danske bidrag kom først i 1980'erne.
* Guiden opstod i Frankrig fra et dækfirma som en anbefaling af gode spisesteder på vejen. Den lister tusindvis af restauranter, hvoraf de bedste tildeles en, to eller tre stjerner.
* De første danske michelinstjerner kom i 1983 til Kong Hans Kælder og La Cocotte i København.
* Først gik det langsomt. Men i 1990'erne kom der speed på, og Kommandanten blev den første tostjernede restaurant herhjemme.
* Med stigende opmærksomhed omkring dansk og nordisk gastronomi valgte Michelin i 2015 at udgive en særlig udgave af guiden med fokus på nordiske storbyer.
* Her dukkede Aarhus så for første gang op med tre stjernerestauranter på gourmethimlen.
* Året efter var der endnu flere stjerner ud over landet til Henne, Præstø og Bornholm. Samtidig blev Geranium i København Danmarks første trestjernede michelinrestaurant.
* I 2018-udgaven havde Danmark - inklusive Færøerne - 26 stjernerestauranter med 31 stjerner til deling.
* Her kom også byer som Vejle og Gentofte for første gang med på den prestigefyldte liste.
Kilder: Michelin og Ritzau.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.