Knogleskørhed kaldes også for osteoporose. Sygdommen er kendetegnet ved, at knoglerne har mistet så meget styrke, at selv mindre belastninger kan medføre knoglebrud.
* 3,4 procent af danskerne har knogleskørhed.
* Hver fjerde kvinde over 75 år har knogleskørhed. Nogle forskere vurderer, at helt op til 500.000-600.000 danskere har knogleskørhed uden at vide det.
* Kvinder over 50 år rammes oftest, men flere og flere mænd får også sygdommen, og faktisk er hver fjerde sygdomsramte en mand.
* I løbet af barndommen og ungdommen bliver vores knogler stærkere, og når vi er i 20'erne, er de stærkest. Hvor stærke knoglerne bliver, afhænger af vores arv og livsstil.
* Fra 35-40 årsalderen taber knoglerne langsomt styrke. Kvinder i overgangsalderen mister dog mere knoglevæv end andre, og dermed svækkes deres knogler yderligere. Det øger risikoen for brud.
* For at undgå knogleskørhed eller bremse sygdommens udvikling skal man sørge for at indtage godt med D-vitamin og kalk, holde sig fra cigaretter og alkohol, dyrke motion og holde en stabil vægt.
* Hvis et familiemedlem rammes af knogleskørhed, er det vigtigt at være ekstra opmærksom, for det er en arvelig sygdom.
* Et af de tydeligste tegn på knogleskørhed er, at man falder sammen i ryggen, og at man over årene bliver lavere.
* Hvis man er i risikogruppen for at få knogleskørhed, er det vigtigt at få talt med sin læge om måske at starte på en forebyggende behandling.
(Kilde: Sundhedsstyrelsen)
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.