FAKTA: Politiet kan inddrage eller nægte nyt pas
Dansk politi fik i 2015 mulighed for administrativt at inddrage eller nægte nyt pas til danske statsborgere.

En 22-årig mand fra Aarhus nægtes nyt pas og udrejse af Danmark. Læs om reglerne her.

* I marts 2015 trådte en ændring af pasloven i kraft, hvorefter politiet kan nægte udstedelse af pas eller inddrage et allerede udstedt pas.

* Det kan ske, "når der er grund til at antage, at den pågældende har til hensigt i udlandet at deltage i aktiviteter, hvor dette kan indebære eller forøge en fare for statens sikkerhed, andre staters sikkerhed eller en væsentlig trussel mod den offentlige orden".

* Sagen stiller sig dog anderledes, hvis man har haft et "anerkendelsesværdigt" formål med rejsen, eksempelvis hvis man har været udsendt for Forsvaret eller for et allieret lands styrker.

* Netop definitionen af et "anerkendelsesværdigt" formål tolkes tilsyneladende forskelligt ved domstolene. Det viser to sager:

* En 32-årig mand fra Esbjerg fik i juni landsrettens ord for, at han kunne beholde sit pas, selv om han i 2015 havde været i Irak for at kæmpe sammen med de kurdiske Peshmerga-styrker mod Islamisk Stat.

* 24-årige dansk-kurdiske Joana Palani fra København har også kæmpet mod Islamisk Stat. Det er sket både med kurdiske Peshmerga-styrker i Irak og med YPG-militsen i det nordlige Syrien. YPG betegnes som en søsterorganisation til PKK, som står på flere landes terrorlister.

* Politiet inddrog hendes pas, og det blev blåstemplet af byretten. Palani blev senere idømt ni måneders fængsel for at have brudt sit udrejseforbud.

Kilder: Pasloven, Ritzau.

/ritzau/