FAKTA: Peter Madsen skal mentalundersøges

En mentalundersøgelse er langt mere omfattende end en almindelig diagnosticering af en psykiatrisk patient.
Anklager Jakob Buch-Jepsen foran Københavns Byret på Nytorv, tirsdag aften efter et fire timer langt retsmøde om drabet på den svenske journalist Kim Wall. Her besluttede dommeren, at den sigtede Peter Madsen skal tvangsindlægges til mentalundersøgelse.
Anklager Jakob Buch-Jepsen foran Københavns Byret på Nytorv, tirsdag aften efter et fire timer langt retsmøde om drabet på den svenske journalist Kim Wall. Her besluttede dommeren, at den sigtede Peter Madsen skal tvangsindlægges til mentalundersøgelse. Foto: 50090 Johan Nilsson/tt/Scanpix

Dommer Anette Burkø i Københavns Byret har besluttet, at der skal foretages en mentalundersøgelse af Peter Madsen, som er sigtet for drab på den svenske journalist Kim Wall.

Peter Madsen ønsker ikke at give samtykke til mentalundersøgelse, derfor skal den sigtede ubådsbygger tvangsindlægges til en undersøgelse.

Her kan du læse om, hvad en mentalundersøgelse er:

* Ifølge retsplejelovens § 809 skal en sigtet i en sag have foretaget en mentalundersøgelse, når det er af betydning for sagens afgørelse. Mentalundersøgelse kan ske ambulant eller under indlæggelse.

* En mentalundersøgelse, eller mentalobservation som det i virkeligheden hedder, er en meget grundig psykiatrisk og social kortlægning af en persons liv.

* En eller flere psykiatere taler med den sigtede flere gange, og psykologiske undersøgelser og tests skal belyse, hvorvidt vedkommende er sindssyg.

Undersøgelsen er altså langt mere omfattende end ved en diagnosticering af en almindelig psykiatrisk patient.

* Som en ekstra sikkerhedsforanstaltning skal konklusionerne af en mentalobservation forbi Retslægerådet, som skal foretage en uvildig vurdering af undersøgelsen.

* Ifølge en meddelelse fra Rigsadvokaten fra 2007 er der tre ting, som vil føre til, at en kriminel person bliver mentalundersøgt.

Det er, hvis den sigtede har været i psykiatrisk behandling og laver noget kriminelt, eller hvis retten har mistanke om, at den sigtede var sindssyg i gerningsøjeblikket.

Det gælder også, hvis personen har begået drab, grov meningsløs vold, voldtægt eller seksuelle overgreb mod børn.

Slutteligt skal der foretages en mentalundersøgelse, hvis straffelovens betingelser for krav om forvaring er opfyldt.

Forvaring bruges, når retten vurderer, at vedkommende udgør en fare for sine omgivelser.

Kilder: Videnskab.dk, Rigsadvokaten, Region Hovedstaden.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.