FAKTA: Overskudsvarme kan knække Danmarks CO2-kurve
Brug af den overskudsvarme, som ellers sendes direkte ud i luften, kan begrænse brugen af kul i Danmarks produktion af fjernvarme. Det fortæller en ny analyse fra DI Energi. Foto: Joshua Roberts/Reuters
Ændrede energiafgifter vil gavne kunder, erhvervsliv og klima, hvis overskudsvarme kan blive til fjernvarme.

Det vil gavne både virksomheder, forbrugere og klima, hvis Folketingets partier i den kommende energiaftale beslutter at omlægge afgifterne på energiområdet.

I øjeblikket går store mængder overskudsvarme fra virksomheder og kraftværker til spilde, fordi afgiftssystemet gør det urentabelt at bruge den til fjernvarme. Det koster fjernvarmekunderne 1,6 milliarder kroner om året.

* Ifølge Dansk Industri (DI) kan Danmark ved at bruge overskudsvarme fra virksomhederne til fjernvarme fortrænge 600.000 ton CO2 årligt. Heraf 100.000 ton uden for den EU-regulerede kvotesektor.

* Det svarer til næsten 20 procent af fjernvarmens samlede årlige udledning - eller udledningen fra hele Esbjergs energiforbrug.

* Når overskudsvarmen i dag ikke bruges til fjernvarme, skyldes det afgift på blandt andet overskudsvarme og elvarme, som gør det urentabelt for virksomhederne.

* Ifølge Energistyrelsens basisfremskrivning vil der i 2030 stadig være 26 procent ikke-vedvarende energi i fjernvarmeforbruget.

* Danmark har påtaget sig et af de højeste mål i EU med at skære CO2-udledningen uden for kvotesektoren - fra transport, landbrug og boliger. Der skal reduceres 39 procent drivhusgasser i 2030, målt fra 2005.

Kilde: DI Energi, EU-Kommissionen.

/ritzau/