Fakta om ulovlige gifte
Mange bekæmpelsesmidler er ulovlige i Danmark. Det er Miljøstyrelsen, der godkender eller dumper midlerne.

Miljøstyrelsen skal godkende alle biocid- og plantebeskyttelsesmidler, før de må importeres, sælges og bruges i Danmark. Det sker for at sikre, at produkterne ikke skader miljø eller sundhed.

* Bekæmpelsesmidler indeholder kemiske stoffer, der har det til fælles, at de er beregnet til at slå levende organismer ihjel.

* Miljøstyrelsen ser også på produktets etiket og brugsanvisning, så haveejeren kan dosere produktet rigtigt, tage de rette forholdsregler og bortskaffe rester og emballage på forsvarlig vis.

* En dansk etiket og brugsanvisning er forbrugernes eneste garanti for, at et produkt lever op til de strenge danske godkendelseskrav. Har produktet ikke det, så er det strafbart at sælge, bruge eller besidde.

Ved en stikprøvekontrol ved grænseovergangene ved Padborg og Kruså fandt myndighederne:

* 19 dåser af insektsprayen Gerzett med det forbudte stof dichlorvos. Dichlorvos har været forbudt i Danmark siden 1999.

* 11 pakker af myregiften Bayer Garten - Blattanex Ameisen Streu- und Gießmittel. Et tilsvarende produktet er under godkendelse i Danmark til bekæmpelse af myrer udendørs. Etiketten er dog endnu ikke godkendt.

* Tre pakker af sneglegiften Spiess-Urania Schneckenkorn med metaldehyd, der ikke længere er godkendt i Danmark.

* Fem gange en liter af sprøjtemidlet Monsanto. Et tilsvarende produkt er også godkendt i Danmark, men skal bruges med dansk brugsanvisning.

* En dåse af myremidlet Ameisen Stop, seks pakninger af to styk myrelokkedåser Ameisen Köderdose, en pakke myrepulver Raid Ameisen Pulver med deltametrin.

Tilsvarende produkter er godkendt i Danmark, men skal bruges med dansk brugsanvisning.

(Kilde: Miljøstyrelsen)

/ritzau/