Fakta om hacktivisterne: We are Anonymous
Hackergruppen Anonymous omtales ofte i forbindelse med angreb af diverse hjemmesider. Men hvad er Anonymous?

* Anonymous er et internationalt og løst funderet netværk af blandt andet hackere, som blev dannet i 2003 i et chatroom, 4chan, hvor hackere og computerspillere udvekslede erfaringer.

* Ingen ved, hvor mange personer, der i dag er tilknyttet Anonymous.

* Anonymous er kendt for disse ord om sig selv: We are Anonymous. We are Legion. We do not Forgive. We will not Forget. Expect us.

* Gruppen bruger en Guy Fawkes-maske kendt fra filmen "V For Vendetta" som logo.

* Gruppen kæmper blandt andet for ytringsfrihed og er imod censur og misbrug af internettet.

* Hackerne, der har fået tilnavnet hacktivister, benytter sig af et såkaldt "botnet", der i løbet af kort tid kan sende millioner af forespørgsler til en hjemmeside og få den til at kollapse.

* Anonymous blev kendt i offentligheden efter hackerangreb på hjemmesider forbundet til Scientology-bevægelsen i 2008.

* Gruppen var aktiv til fordel for WikiLeaks og gennemførte en række hævnangreb kaldet "Operation Payback" mod selskaber, der ifølge Anonymous modarbejdede lækagesiden WikiLeaks - heriblandt Mastercard, Visa og PayPal.

* Anonymous har tidligere opfordret netaktivister verden over til at gå sammen i en anti-Facebook-kampagne med ordene: Dræb Facebook for at beskytte dit privatliv.

* Hackerne meldte i 2011 ud, at de ville fabrikere falske versioner af den norske massemorder Anders Behring Breiviks 1500 sider lange manifest. Målet var, at originalen ville gå tabt i mængden.

* I juli 2012 angreb hackere, angiveligt fra Anonymous, fagforeningerne 3F, HK og LO's samt Danmarks Socialdemokratiske Ungdoms hjemmesider som led i en støttekampagne for restauranten Vejlegården, der lå i faglig konflikt med 3F. Dog tager flere andre medlemmer af Anonymous afstand fra disse angreb.

* Ofte opererer enkeltpersoner i Anonymous' navn - uden egentlig at være en del af netværket. Derfor må medlemmer fra Anonymous tit stå frem og benægte anklager om angreb udført af gruppen som helhed.

Kilder: BBC, Guardian, New York Times, Politiken

/ritzau/