FAKTA: Norge inspirerer kommuner til ekstra jordemoder
Det kan være belastende at være gravid og samtidig arbejde i ældreplejen. Flere kommuner tilbyder ansatte at tale med en jordemoder, der kan give råd om, hvordan arbejdet kan tilrettelægges. Arkivfoto taget i anden anledning. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Gravide er i gennemsnit sygemeldt 48 dage. Flere jordemoderbesøg skal nedbringe fraværet.

Det koster kommuner og stat mange penge, når gravide sygemelder sig. Derfor er de første kommuner begyndt at tilbyde gravide medarbejdere, at de ud over de konsultationer, som alle gravide tilbydes, kan få samtaler hos en jordemoder.

LÆS her mere om gravides sygefravær:

* I årene 2005-2007 (nyeste tal) var gravide gennemsnitligt sygemeldt i 48 dage under graviditeten. Det er en stigning på 5 procent i forhold til perioden 2002-2004.

* Sygemeldingerne sker ofte på grund af normale graviditetsgener som bækkensmerter og plukveer.

* En række kommuner og virksomheder samarbejder med offentlige og private jordemødre, så ansatte tidligt i graviditeten kan komme til samtale

* Erfaringer fra Norge viser, at op til en tredjedel af gravides sygefravær kan undgås, hvis der tilknyttes en jordemoder til arbejdspladsen.

* Tidligere kom gravide til deres første jordemoderkonsultation i 12. uge. I dag er den rykket frem til 18.-20. uge. I 12. uge tilbydes i stedet en nakkefoldsskanning af fostret.

* På Danmarks største arbejdsplads, Københavns Kommune, havde gravide medarbejdere i 2016 32.683 graviditetsbetingede sygedage. Det svarer sammenlagt til 74 årsværk/fuldtidsbeskæftigede.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet, Københavns Kommune

/ritzau/