Fakta: Når jorden skælver i Danmark
Et jordskælv på 4,4 Richter ramte mandag Danmark. Her følger fakta om jordskælv og rystelser i Danmark.

* Det nordvestlige Jylland og det nordøstlige Sjælland er normalt de to steder i Danmark, hvor der er størst risiko for jordskælv. De fleste skælv i den danske undergrund er dog så svage, at det kun er seismografen - det instrument, der måler jordrystelser - som registrerer dem.

* Det er sammenpresninger af jord- og klippelagene i den danske undergrund, der giver spændinger, og når spændingerne overstiger brudstyrken i lagene, kommer det brud, man registrerer som et jordskælv.

* 19. februar 2010 ramte et jordskælv, som målte 4,7 på richterskalaen, Danmark. Epicentret lå i 10 kilometers dybde i Nordsøen 67 kilometer vest for Thisted.

* 16. december 2008 blev Nordsjælland og København ramt af et jordskælv. Rystelserne blev målt til 4,8 på richterskalaen.

* I 1989 blev Nordsjælland ramt af to jordskælv. De blev dog blot registreret til mellem 1 og 2,5 på richterskalaen.

* I 1985 blev et jordskælv målt til 4,7 på richterskalaen. Det var med epicenter nord for Gilleleje i Nordsjælland.

* I 1841 blev der registreret et jordskælv i Nordjylland. Ifølge Geus - De nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - ramte det blandt andet Arup Kirke, hvor der ifølge kirkebogen var bryllup, netop da jordskælvet fandt sted. Præsten skrev, at brylluppet blev forrettet trods jordskælvet, der gjorde, at kirketårnet revnede. Også kordegnen i Vester Vig Kirke gjorde sig iagttagelser om jordskælvet. Han skrev, at kirkegulvet bevægede sig som et oprørt hav. Man formoder, at skælvet har ligget på styrke 5.

* Den åbne richterskala, der er opfundet af geologen Charles Richter i 1936, er konstrueret, så et jordskælv, der måler styrke 4, er 10 gange voldsommere end styrke 3. Med andre ord er et jordskælv, der måler styrke 6, tusinde gange kraftigere end et styrke 3 jordskælv.

/ritzau/

via Listen To News