Der har den seneste tid været en markant stigning af tilfælde af mæslinger i Europa, advarer WHO. I Danmark lægger Liberal Alliance op til, at ikke-vaccinerede børn skal holdes væk fra offentlige institutioner.
Det skal beskytte de yngste og svageste børn. Samtidig kan det måske presse forældre til at takke ja til MFR-vaccinen.
Blive klogere på mæslinger her.
* Mæslinger er den mest smitsomme børnesygdom og skyldes smitte med et virus (morbillivirus).
* Mæslinger er en infektion i luftvejene. Det viser sig blandt andet ved rødt udslæt på kroppen.
* Sygdommen kan give høj feber og i sjældne tilfælde hjernebetændelse.
* I de alvorligste tilfælde er mæslinger livstruende, og i udviklingslandene er mæslinger en hyppig årsag til børnedødsfald.
* Siden 1987 har alle børn i Danmark fået tilbudt en vaccination mod sygdommen. MFR-vaccinen dækker mæslinger, fåresyge og røde hunde.
* Med en effektiv vaccine mod mæslinger er det lykkedes at bringe forekomsten af mæslinger ned på verdensplan.
* Dog er der dele af verden, heriblandt Europa, hvor der ikke er tilstrækkelig tilslutning til vaccinationsprogrammet. Også i Danmark ses med mellemrum mæslingetilfælde grundet for lav vaccinationsdækning.
* I 2014 var der 27 tilfælde af mæslinger i Danmark. Det faldt til ni tilfælde i 2015, og i 2016 var der tre tilfælde.
* Da mæslinger er ekstremt smitsom, kræver det en vaccinationstilslutning på mindst 95 procent til to vacciner for at nå målet om at "eliminere" mæslinger i Europa.
* Vaccinationsdækningen for mæslinger er i Danmark for første mæslingevaccine på 90-91 procent og for den anden mæslingevaccine på 79-86 procent.
* Hvis man ikke bliver vaccineret, bliver man ikke immun. Dermed kan man blive syg ved for eksempel rejser i udlandet og give smitten videre, når man er kommet hjem.
Kilde: Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen.