FAKTA: Macquaries skattehistorier i medierne

Australske Macquarie, der står til at blive medejer af TDC, har gentagne gange været i medierne om sin skat.
Australske Macquarie har i Danmark fået kritik for at have lavet skattekonstruktioner, der førte penge fra ejerskabet af Københavns Lufthavne til Luxembourg.
Australske Macquarie har i Danmark fået kritik for at have lavet skattekonstruktioner, der førte penge fra ejerskabet af Københavns Lufthavne til Luxembourg. Foto: David Gray/Reuters

Australske Macquarie står til at blive medejer af danske TDC sammen med flere danske pensionskasser.

Macquarie var fra 2005 til 2017 ejer af Københavns Lufthavne. I den periode var der flere historier om, hvordan selskabet mindskede sin skattebetaling.

Tilmeld dig gratis vores nyhedsbrev for flere nyheder.

Her er en oversigt over de historier, der har præget mediebilledet omkring Macquaries ejerskab af Københavns Lufthavn.

* I 2011 kunne Politiken fortælle, at Macquarie havde hevet 2,2 milliarder kroner ud af lufthavnen via en skattekonstruktion i Luxembourg og dermed undgået skat for over 500 millioner kroner.

Det var sket ved, at Macquarie havde ydet lån til lufthavnen til en høj rente. Rentebetalingerne skete til et selskab i Luxembourg. Dermed kunne der trækkes penge ud af lufthavnen, der ikke skulle beskattes som et overskud.

* Det kom kort efter frem, at Skat havde rejst et krav på 800 millioner kroner mod Macquarie.

* I 2014 optrådte Macquarie prominent i de såkaldte LuxLeaks, et læk af 28.000 dokumenter, der afdækkede en lang række selskabers lukrative skatteaftaler med Luxembourg.

* I 2017 kunne Ekstra Bladet fortælle, at de milliarder af kroner, som Macquarie havde udbetalt sig selv i udbytte fra lufthavnen, var gået via flere selskaber i Luxembourg til et selskab på det kendte skattely Guernsey.

* I 2017 kritiserede erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og transportminister Ole Birk Olesen (LA), at Macquarie havde trukket store udbytter ud af lufthavnen i stedet for at investere i den og sænke priserne for flyselskaberne.

* Ekstra Bladet skrev i starten af 2017, at Skat har sager kørende mod selskabet både for ikke at have betalt udbytteskat i Danmark og for den luxembourgske lånefinte. Det kan Skat dog hverken be- eller afkræfte.

Kilder: Politiken, Ritzau, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten, Børsen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.