FAKTA: Løkke slutter Danmark til FN's migrationspagt
Hasteforespørgsel med Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg om FN-erklæring om migration Jens Astrup/Ritzau Scanpix
Den danske statsminister vil på Danmarks vegne i næste uge i Marrakesh nikke ja til FN-erklæring om migration.

Det bliver statsminister Lars Løkke Rasmussen, der skal give udtryk for Danmarks tilslutning til FN's migrationspagt. Det oplyser statsministeriet torsdag.

Her kan du få et overblik over pagtens indhold og forløbet om Danmarks såkaldte akklamation:

* På FN's Generalforsamling blev det i 2016 vedtaget, at der er behov for nogle fælles rammer, der kan sikre migration under ordnede forhold.

* Den proces er mundet ud i erklæringen Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration (Global Pagt for Sikker, Ordnet og Regulær Migration).

* Danmark vil i næste uge i Marrakesh i Marokko nikke ja til erklæringen.

* Erklæringen skal vedtages med akklamation. Det vil sige, at repræsentanter for landene skal tilkendegive, at de støtter erklæringen.

* Senere skal erklæringen underskrives i FN's Generalforsamling, og her vil Danmark medbringe en stemmeforklaring.

* En stemmeforklaring betyder kort sagt, at Danmark redegør for, hvordan landet tolker teksten i erklæringen.

* - Der er brug for, at vi får klargjort, hvordan vi ser denne tekst. Ved FN's Generalforsamling vil vi aflevere en tekst, der præciserer danske synspunkter, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for nylig.

* I Danmark er VLAK-regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, imod at sige ja til erklæringen, mens Socialdemokratiet og de øvrige partier bakker op om erklæringen.

* Dansk Folkeparti mener, at erklæringen åbner for, at Danmark kan komme til at lukke flere mennesker fra ikkevestlige lande ind.

* Omvendt har integrationsminister Inger Støjberg (V) afvist, at FN's migrationspagt risikerer at blive "en bombe under dansk udlændingepolitik". Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) "ændrer den ikke et komma i dansk udlændingepolitik".

* Erklæringen handler udelukkende om migration og ikke om flygtninge, der eksempelvis er på flugt fra krig eller er personligt forfulgt.

* Mødet i Marrakesh har skabt nyheder i både Danmark og rundt om i Europa.

* I Danmark var det indtil torsdag usikkert, hvem den danske regering ville sende til Marrakesh, efter både udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og udviklingsminister Ulla Tørnæs har sagt nej.

* Flere europæiske lande såsom Polen, Ungarn, Italien og Østrig er bakket ud af pagten. Også USA og Australien melder pas.

Kilde: TT, FN, The Washington Post, Politico.eu, The Guardian.

/ritzau/

/ritzau/