FAKTA: Lande og modehuse vælger pels fra
Danmark er verdens største producent af minkskind. Foto: Jørgen Kirk/arkiv/Scanpix
Flere modehuse har afsvoret pels, og nu har Norge besluttet at udfase mink- og rævefarme.

Norge vil som det første land i Norden forbyde minkfarme, der skal være afviklet i 2025. Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Det var i weekenden, at de tre partier Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre blev enige om et regeringsgrundlag, og her er det blevet skrevet ind, at hele industrien skal udfases.

Flere store modehuse er også holdt op med at benytte pels. På den anden side står Danmark, som årlig eksporterer minkskind for milliarder.

Læs her mere om pelsindustrien i Danmark og i udlandet:

* Armani, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Calvin Klein og Stella McCartney er blandt modefirmaer, der ikke længere benytter pels.

* Gucci har besluttet at følge trop fra foråret 2018. Det sker ud fra et hensyn til dyrene, ligesom modehuset har udtalt, at det vil gøre bæredygtighed til en del af forretningsmodellen.

* I 2017 besluttede Gucci, Yves Saint Laurent, Stella McCartney og Balenciaga ikke længere at benytte skind fra slanger indfanget i naturen. I stedet skal skindet komme fra opdrættede slanger.

* Dyreværnsorganisationen Amina administrerer gruppen Fur Free Retailer, der tæller firmaer, som siger nej til pels. I Danmark gælder det blandt andet Bestseller og DK Company.

* Danmark er verdens største producent af minkskind. Kina er det største eksportmarked.

* Danmark sælger årligt pels for over syv milliarder kroner. Pels er dansk landbrugs tredjestørste animalske eksportvare. Der er omkring 1500 minkfarme i Danmark.

* Flere lande i Europa har allerede indført forbud mod pelsdyravl blandt andet Østrig og Storbritannien. Storbritannien var det første land med et forbud tilbage i 2000.

Kilder: Anima, Kopenhagen Fur, Landbrug & Fødevarer, Fur Free Alliance.

/ritzau/