Søndag mødes repræsentanter fra Europa, Kina og Rusland, der stadig er med i en omtalt atomaftale, med repræsentanter fra Iran.
Mødet finder sted i Østrigs hovedstand, Wien, hvor parterne skal diskutere, hvordan de kan redde aftalen, der er ved at smuldre.
Iran meddelte for nylig, at det har beriget uran i højere grad, end det er fastsat i aftalen, hvilket skal på agendaen til mødet søndag.
Handlingen kan ifølge iranerne blive omgjort, hvis de andre parter i aftalen kan opveje de sanktioner, som USA har påført landet.
Her kan du læse om atomaftalen og udviklingen de seneste år:
* Atomaftalen med Iran blev forhandlet i 2015 af USA, Rusland, Kina, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og EU. Den trådte i kraft i 2016.
* Aftalen får navnet Joint Comprehensive Plan of Action, eller JCPOA.
* Aftalen skal sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben. Iran har erklæret, at programmet har fredelige formål.
* Til gengæld ophævedes tidligere sanktioner mod landet.
* Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) har løbende kontrolleret, om Iran overholder atomaftalen. Det sker ved inspektion af uranminer og atomfaciliteter.
* IAEA har adskillige gange bekræftet, at Iran overholder aftalen.
* Den 8. maj 2018 trak USA sig ud af atomaftalen og genindførte sanktioner. Aftalen hindrer ifølge USA ikke Iran i at potentielt udvikle atomvåben.
* Ét år senere, 8. maj 2019, fortæller Irans præsident, Hassan Rouhani, at Iran trækker sig ud af aftalen på visse punkter.
* Rouhani opfordrer dog til yderligere forhandlinger om aftalen.
Kilder: AP, AFP, dpa og Reuters
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.