FAKTA: Kurdere og irakere kæmper om olierig by i Nordirak

Både Irak og Kurdistan vil have fingre i den olierige by Kirkuk. En militæraktion er indledt, siger general.

Irakiske styrker har ifølge en unavngiven general indledt en militæraktion for at generobre dele af provinsen Kirkuk i det nordlige Irak fra kurderne.

Kirkuk hører i øjeblikket under den selvstyrende region Kurdistan, der ligger i det nordlige Irak.

Bliv klogere på den irakiske region Kurdistan her:

* Det kurdiske område ligger i den bjergrige nordlige del af Irak. Området er rigt på olie og naturgas og hjemsted for omkring fem millioner mennesker.

* Kurdistan er ikke kun irakisk. Området spreder sig også til Tyrkiet og Iran, samt et lille hjørne af Syrien og Armenien.

* Området omfatter officielt Erbil-, Dohuk- og Sulaimaniyah-provinserne. Men det irakiske Kurdistan gør også krav på andre provinser, heriblandt den olierige Kirkuk-provins.

* Området bebos hovedsageligt af sunnimuslimske kurdere. De bor side om side med kristne og turkmenske minoriteter.

* Kurdiske peshmerga-styrker har kontrolleret dele af Kirkuk siden 2014. Det irakiske Kurdistan er generelt rigt på olieressourcer, men har været hårdt plaget af faldende priser på råolie.

* Kurdistan havde en folkeafstemning om løsrivelse fra resten af Irak 25. september. Valgdeltagelsen var på omkring 72 procent, og mere en 90 procent stemte ja til løsrivelse. Det var en ikke-bindende folkeafstemning. Ifølge centrale kilder i Kurdistan var afstemningen for at vise omverdenen, at man på sigt er interesseret i at blive uafhængig.

* Kurdiske styrker har spillet en afgørende rolle i kampen mod den militante bevægelse Islamisk Stat siden 2003. De har været en af de vigtigste støtter til den amerikanskstøttede koalition i regionen.

Kilder: ritzau

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.