FAKTA: Kronologi over skandalen i Fifa
Få et overblik over skandalen i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) efter fredagens præsidentvalg.

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) er rystet af en skandale, som har ført til, at både den afgående Fifa-præsident, Sepp Blatter, og Det Europæiske Fodboldforbunds (Uefa) præsident, Michel Platini er blevet udelukket fra al fodbold i en årrække.

Efter Fifa har nedsat karantænerne til Blatter og Platini fra otte til seks år, valgte indførte forbundet fredag en række reformer og valgte ????? som ny præsident.

Her er et overblik over skandalen:

---- ---- ---- ----

* 27. maj 2015

Schweizisk politi stormer - på foranledning af de amerikanske myndigheder - et hotel i Zürich, hvor en række ledende Fifa-topfolk opholder sig. Flere ledende Fifa-medlemmer anholdes.

De amerikanske myndigheder anklager Fifa-topfolk for bestikkelse for mere end 150 millioner dollar, omkring en milliard kroner. Bestikkelsespengene er ifølge anklagerne brugt til at sikre, at fodboldturneringer og tv-rettigheder er endt på bestemte hænder.

Anklageskriftet omfatter beskyldninger om korruption i en periode på 24 år fra 1991 til 2015.

* 29. maj 2015

Sepp Blatter bliver genvalgt som Fifa-præsident frem til 2019. Den 79-årige schweizer har siddet på posten siden 1998, og før det var han i 17 år generalsekretær for sin forgænger som præsident, brasilianeren Joao Havelange.

* 2. juni 2015

Sepp Blatter meddeler - fire dage efter at være blevet genvalgt - at han vil trække sig som Fifa-præsident. Han vil fortsætte i embedet, indtil hans afløser er fundet på en ekstraordinær kongres, som senere bliver planlagt til februar 2016.

* 3. juni 2015

Tidligere medlem af Fifas eksekutivkomité Chuck Blazer fra USA fortæller, at han og andre af komitéens medlemmer tog imod bestikkelse i forbindelse med tildelingen af VM-værtskaberne i 1998 og 2010.

Det kommer senere frem, at Chuck Blazer siden 2011 har samarbejdet med de amerikanske myndigheder som hemmelig agent for at være med til at få afsløret den omfattende korruption og bestikkelse i Fifa.

* 25. september 2015

De schweiziske myndigheder indleder en sag mod Sepp Blatter, der blandt andet er mistænkt for at have foretaget en mistænkelig pengeoverførsel på to millioner schweizerfranc til Uefa-præsident Michel Platini, der afviser ulovligheder.

* 8. oktober 2015

Fifas etiske komité suspenderer Sepp Blatter samt Uefa-præsident og Fifa-vicepræsident Michel Platini i 90 dage. Også Fifas generalsekretær, Jerome Valcke, er suspenderet.

* 6. november 2015

Sepp Blatters talsmand fortæller, at Blatter er ramt af stress og indlagt som følge af skandalesagen.

* 12. november 2015

Fifa meddeler, at fem kandidater er godkendt forud for præsidentvalget. Platini er ikke blandt dem, men det kan han teknisk set nå at blive inden valget i februar. De fem er Prins Ali Bin Al Hussein, Tokyo Sexwale, Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Jerome Champagne og Gianni Infantino.

* 18. november

Blatter og Platini taber deres appelsag. De to fodboldbosser ønskede at få ophævet suspenderingen. Platinis advokat siger, at franskmanden vil tage sagen hele vejen til Den Internationale Sportsdomstol, CAS.

* 24. november 2015

Fifas etiske komité vil gå efter livstidskarantæne fra al fodbold for korruption til Platini. Det siger franskmandens advokat, Thibaud d'Ales. Advokaten kalder komitéens anbefaling for "en skandale" og "stærkt overdreven".

* 11. december 2015

Den Internationale Sportsdomstol, CAS, fastslår, at Platini ikke får ophævet sin 90 dages suspendering.

Sportsdomstolen fastslår også, at Fifa ikke må forlænge Platinis suspendering i eksempelvis 45 dage, som fodboldforbundet ellers havde antydet, var en mulighed. Suspenderingen, som trådte i kraft 7. oktober, udløber dermed 5. januar.

* 17.-18. december 2015

Sepp Blatter og Michel Platini afhøres i henholdsvis otte og ni timer af Fifas etiske komité, hvor de begge erklærer sig uskyldige i anklagerne om brud på Fifa-regler om at tilbyde og modtage gaver.

* 21. december 2015

Fifas etiske komité idømmer både Blatter og Platini otte års udelukkelse fra alle fodboldrelaterede aktiviteter grundet brud på en paragraf om at tilbyde og modtage gaver. Det er betalingen fra Blatter til Platini i 2011 på to millioner schweizerfranc, som de to fodboldpræsidenter ikke har været i stand til at kunne redegøre tilfredsstillende for. Begge har meldt ud, at de vil anke afgørelsen.

* 29. december 2015

Sepp Blatter meddeler, at han ikke vender tilbage til Fifa uanset udfaldet af hans appelsag.

* 5. januar 2016

Fifas etiske komité anbefaler, at den suspenderede Fifa-generalsekretær, Jerome Valcke, bliver udelukket fra al fodbold i ni år for blandt andet at have solgt billetter på det sorte marked til VM-kampe. Dagen efter forlænges hans midlertidige suspendering med 45 dage, og Fifa indleder formelt en sag mod ham.

* 7. januar 2016

Michel Platini meddeler via den franske sportsavis L'Equipe, at han trækker sit kandidatur til præsidentposten i Fifa, da han ikke længere har hverken tid eller lyst til at stille op.

* 13. januar 2016

Fifa meddeler, at generalsekretær Jerome Valcke er blevet fyret med øjeblikkelig virkning.

* 12. februar 2016

Et Fifa-tribunal idømmer tidligere generalsekretær Jerome Valcke 12 års karantæne fra alle fodboldrelaterede aktiviteter. Valcke har ifølge tribunalet været involveret i fusk med VM-billetter og "sightseeing"-rejser på forbundets regning.

* 24. februar 2016

Blatter og Platini får afvist deres appeller af Fifas appelkomité, men begge får reduceret deres karantæner fra alle fodboldrelaterede aktiviteter med to år, så begge er udelukket i seks år. Karantænerne gælder til 8. oktober 2021.

Strafnedsættelsen begrundes med en mangeårig indsats i henholdsvis Fifa og Uefa, som er en formildende omstændighed.

Desuden er Platini idømt en bøde på 80.000 schweizerfranc, mens Blatter slipper med en bøde på 50.000 schweizerfranc.

Platini og Blatter appellerede senere samme dag straffen på seks års udelukkelse fra alle fodboldrelaterede aktiviteter til Den Internationale Sportsdomstol (CAS).

* 26. februar 2016

Før selve præsidentvalget vedtager Fifas kongres en række reformer, der har til hensigt at komme den omfattende korruption i det skandaleramte forbund til livs.

Reformerne bliver stemt igennem med et ja fra 89 procent af de lande, der deltog i afstemningen.

Reformerne inkluderer: En skarpere opdeling af politik og økonomi, så der ikke blandes penge ind i fodboldpolitiske beslutninger. At samtlige komitémedlemmer i Fifa skal igennem et integritetstjek, så korrupte ledere holdes fra magten. At der indføres tidsbegrænsning for, hvor længe fodboldledere kan sidde på magten i Fifa, og at en præsident maksimalt kan sidde i tre valgperioder af fire års varighed. At flere kvinder skal have plads i Fifas øverste organ, Fifa Council, der fremover afløser eksekutivkomitéen.

Efter vedtagelsen af reformerne vælges Det Europæiske Fodboldforbunds generalsekretær, Gianni Infantino, som ny præsident for Fifa.

/ritzau/