Flere end hver femte nyfødte gris - 22,5 procent - døde sidste år i svinestaldene.
Fra 2009 til 2016 faldt dødeligheden, men i 2017 og 2018 er det gået den forkerte vej.
Landbruget har iværksat en række initiativer, der skal medvirke til at øge overlevelsen for de nyfødte grise. Dem kan du læse om her.
* En ekspertgruppe bestående af rådgivere, forskere og dyrlæger er nedsat for at komme med anbefalinger om, hvordan overlevelsen blandt pattegrise øges.
* Der er udsendt en guide til medarbejdere, der arbejder i det staldafsnit, hvor hungrisene - søerne - farer.
* Derudover kontrollerer eksterne auditører besætninger, hvor der avles smågrise.
* Alle besætninger skal fremvise en målsætning og en plan for, hvordan man vil sætte ind for at forbedre overlevelsen.
* Endelig er der iværksat en række projekter, hvor ny teknologi skal bidrage til at nedsætte dødeligheden i staldene.
* Eksempelvis via overvågningssystemer, der sender en alarm til personalet, hvis der er for koldt i stalden, eller hvis der er komplikationer med faringen.
Kilde: Seges Svineproduktion.
/ritzau/