FAKTA: Konfirmationer med fokus på rettigheder og etik
- Jeg har aldrig brudt mig om nonfirmation, og jeg føler, at ved den kristne konfirmation er det mere nogle rammer, som bliver sat for en, siger Thera Ingversen på 14 år. Hun bliver humanistisk konfirmeret 5. maj. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
En alternativ konfirmationsform, hvor Gud er skåret fra, vinder frem. Læs om humanistisk konfirmation her.

De kommende søndage bliver der ekstra trængt i kirker over hele landet, når omkring 45.000 unge skal konfirmeres.

Et stigende antal unge vælger dog en såkaldt humanistisk konfirmation, hvor der i stedet for religion er fokus på menneskerettigheder og den enkeltes identitet.

Lær mere om humanistiske konfirmationer her:

* Det er organisationen Humanistisk Samfund, som siden 2010 har stået for de humanistiske konfirmationer.

* Det første hold af humanistiske konfirmander bestod af 11 unge. I 2018 skal 194 humanistisk konfirmeres.

* Konfirmationsforberedelsen er spredt ud over to weekender, hvor de unge tager på hyttetur sammen. De inddeles i hold af 20.

* Her laver de øvelser og får undervisning i blandt andet menneskerettigheder, etik, kritisk tænkning, identitet og seksualitet.

* Undervisningen skal få de unge til at tænke over, hvem de selv er, hvad de må, og hvordan det er at være menneske i samfundet.

* Der er konfirmationer i Aarhus, Ringsted og København. Fra 2019 kommer der også et hold i Odense.

* I år bliver de konfirmeret 5. maj.

* Konfirmationen varer cirka en time og 20 minutter. Undervejs er der blandt andet kreative indslag fra konfirmanderne, en koncert, fællessange, og der kommer en gæstetaler. I år er gæstetaleren musikeren Per Vers.

* Til slut får konfirmanderne overrakt en kuvert med menneskerettighederne samt et diplom fra kursusweekenderne. De får også en hvid rose.

* Konfirmanderne skal hverken sige "ja" til noget eller recitere en form for trosbekendelse, som man gør ved en kristen konfirmation.

* Der er ingen dresscode for konfirmanderne, og efter ceremonien holder de fleste en fest med familie og venner.

* Humanistisk Samfund spår, at om ti år står organisationen for at konfirmere mellem 20 og 30 procent af hver ungdomsårgang.

Kilde: Humanistisk Samfund.

/ritzau/