FAKTA: Klimarådet er uafhængigt og vælger selv opgaver
Lars Christian Lilleholt Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Energiministeren skal i et samråd onsdag forklare regeringens rolle i sag om kritik af Klimarådet.

Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har den seneste tid mødt en del kritik. Det sker i forbindelse med et forløb i efteråret sidste år, hvor det uafhængige klimaråd fremlagde en rapport.

I rapporten blev regeringens klimapolitik kaldt for uambitiøs og urealistisk.

Torsdag er ministeren kaldt i samråd, hvor ministeren skal forklare, hvorvidt regeringen direkte har opfordret rådet til at lade være med at kritisere regeringens politik.

Her kan du læse, hvad Klimarådets rolle er, og hvordan det arbejder:

* At vurdere, hvordan det går Danmark med at opfylde nationale klimamålsætninger og internationale klimaforpligtigelser.

* At analysere mulige omstillingsveje mod et lav-emissionssamfund i 2050 og mulige virkemidler for at reducere udledningen af drivhusgasser.

* At komme med anbefalinger til regeringen, hvad angår klimapolitikken, herunder hvilke virkemidler og omstillingsveje der vælges.

* At bidrage til den offentlige debat. Klimarådet skal i fornødent omfang i udarbejdelsen af sine analyser og øvrige arbejde høre og inddrage relevante parter, herunder blandt andet erhvervsinteresser, arbejdsmarkedets parter og civilsamfund.

* Klimarådet er et uafhængigt råd. Formanden for rådet vælges for en periode på fire år, og den periode kan forlænges.

* Det er den til enhver tid siddende minister på området, som bestemmer, hvorvidt formanden skal have lov at fortsætte på posten, eller om der skal nye kræfter til.

* Klimarådet kom med en rapport i november, der kaldte regeringens klimapolitik for urealistisk og uambitiøs. Med den nuværende politik er det simpelthen ikke muligt for Danmark at nå flere af de fastsatte klimamål, konkluderede rådet.

* Energiministeren kaldte det for volapyk, at regeringen førte en uambitiøs klimapolitik.

Kilde: Klimaloven, Berlingske.

/ritzau/

/ritzau/
via Listen To News