FAKTA: It-giganternes datacentre i Danmark

It-selskaberne Google, Facebook og Apple har kig på Danmark til centre, som bruger ekstreme mængder af strøm.
Byggeriet af Apples nye datacenter ved Foulum nær Viborg. Byggearealet er på 166.000 kvadratmeter, og serverne i de nye bygninger skal køles ned af energi fra det danske Energinet.dk, der har jævnstrømsstationen Tjele som nabo til Apple.
Byggeriet af Apples nye datacenter ved Foulum nær Viborg. Byggearealet er på 166.000 kvadratmeter, og serverne i de nye bygninger skal køles ned af energi fra det danske Energinet.dk, der har jævnstrømsstationen Tjele som nabo til Apple. Foto: Henning Bagger 2017/Scanpix

I de kommende år opfører internationale tech-mastodonter mindst fem datacentre i Danmark. Flere kan være på vej, forudser rådgivningsvirksomheden Cowi i en ny analyse for Energistyrelsen.

Datacentrene bruger så meget strøm, at Danmarks omstilling til grøn energi bliver udfordret. I mangelsituationer kan Danmark blive tvunget til at importere kulkraft fra Tyskland.

* Datacentre er store haller fyldt med computerservere, som leverer tjenester til hele verden via dataforbindelser, eksempelvis iTunes.

* Bag datacentrene står it-mastodonter som Google, Apple og Facebook. Centrene bruger enorme mængder strøm og har derfor brug for en sikker elforsyning.

* Cowi anslår, at strømforbruget på datacentre i Danmark fra 2019 vil stige til 7 terawatt-timer (TWh) i 2030 - svarende til knap 17 procent af det samlede danske elforbrug.

* Der er i øjeblikket fem offentligt kendte datacentre på vej i Danmark.

* Apple åbner i 2019 et datacenter ved Foulum nær Viborg og har yderligere et center på vej i Kassø ved Aabenraa.

* Google har ligeledes købt en grund i Kassø ved Aabenraa med henblik på at opføre et datacenter. Selskabet har også købt en grund uden for Fredericia til et datacenter.

* Facebook har reserveret en grund til et datacenter i Fraugde sydøst for Odense.

* It-selskaberne har på forhånd bekendtgjort, at deres datacentre kommer til at køre på klimavenlig, CO2-neutral elektricitet.

* Det statslige selskab Energinet står for planlægningen af det danske transmissionsnet, så det kan håndtere den nødvendige mængde strøm.

Kilder: Cowi, Energistyrelsen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.