FAKTA: It-giganternes datacentre i Danmark
Byggeriet af Apples nye datacenter ved Foulum nær Viborg. Byggearealet er på 166.000 kvadratmeter, og serverne i de nye bygninger skal køles ned af energi fra det danske Energinet.dk, der har jævnstrømsstationen Tjele som nabo til Apple. Foto: Henning Bagger 2017/Scanpix
It-selskaberne Google, Facebook og Apple har kig på Danmark til centre, som bruger ekstreme mængder af strøm.

I de kommende år opfører internationale tech-mastodonter mindst fem datacentre i Danmark. Flere kan være på vej, forudser rådgivningsvirksomheden Cowi i en ny analyse for Energistyrelsen.

Datacentrene bruger så meget strøm, at Danmarks omstilling til grøn energi bliver udfordret. I mangelsituationer kan Danmark blive tvunget til at importere kulkraft fra Tyskland.

* Datacentre er store haller fyldt med computerservere, som leverer tjenester til hele verden via dataforbindelser, eksempelvis iTunes.

* Bag datacentrene står it-mastodonter som Google, Apple og Facebook. Centrene bruger enorme mængder strøm og har derfor brug for en sikker elforsyning.

* Cowi anslår, at strømforbruget på datacentre i Danmark fra 2019 vil stige til 7 terawatt-timer (TWh) i 2030 - svarende til knap 17 procent af det samlede danske elforbrug.

* Der er i øjeblikket fem offentligt kendte datacentre på vej i Danmark.

* Apple åbner i 2019 et datacenter ved Foulum nær Viborg og har yderligere et center på vej i Kassø ved Aabenraa.

* Google har ligeledes købt en grund i Kassø ved Aabenraa med henblik på at opføre et datacenter. Selskabet har også købt en grund uden for Fredericia til et datacenter.

* Facebook har reserveret en grund til et datacenter i Fraugde sydøst for Odense.

* It-selskaberne har på forhånd bekendtgjort, at deres datacentre kommer til at køre på klimavenlig, CO2-neutral elektricitet.

* Det statslige selskab Energinet står for planlægningen af det danske transmissionsnet, så det kan håndtere den nødvendige mængde strøm.

Kilder: Cowi, Energistyrelsen.

/ritzau/