FAKTA: Hvem er dansk økonomis vismænd?

Formandskabet for De Økonomiske Råd - vismændene - fremlægger hvert år en rapport om et miljøøkonomisk emne.
Overvismand Michael Svarer, professor ved Aarhus Universitet og formand for De Økonomiske Råd.
Overvismand Michael Svarer, professor ved Aarhus Universitet og formand for De Økonomiske Råd. Foto: Liselotte Sabroe/arkivfoto 2017/Scanpix

Tirsdag præsenteres endnu et debatoplæg fra de såkaldte økonomiske vismænd, "Økonomi og Miljø 2018". Det behandler tre emner: Regulering af landbrugets CO2-udledning, reduktion af CO2 fra personbiler samt klimapolitik frem mod 2030.

Vismændene er politisk uafhængige og udgør formandskabet i De Økonomiske Råd.

Læs om rådet her:

* De Økonomiske Råd har til opgave at kigge dansk økonomi efter i sømmene, også på miljøområdet, og komme med inspiration og forslag til, hvad samfundet har mest gavn af.

* De Økonomiske Råd består af 25 medlemmer. Det er repræsentanter for en række erhvervs- og arbejdsmarkedsorganisationer, Nationalbanken og regeringen samt et antal uafhængige fagøkonomer.

* Rådets formandskab består af fire uafhængige nationaløkonomer - de såkaldte økonomiske vismænd.

* Vismændene er i øjeblikket professorerne Michael Svarer, Aarhus Universitet (overvismand), Carl-Johan Dalgaard og Lars Gårn Hansen, Københavns Universitet, og Torben Tranæs, SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

* De økonomiske vismænd er uafhængige og kommer med en økonomisk rapport to gange om året. Det er deres prognose for dansk økonomi og analyser af forskellige økonomiske problemstillinger.

* De økonomiske rapporter diskuteres herefter i De Økonomiske Råd. Medlemmernes kommentarer bliver inddraget i den endelige rapport, men selve rapportens indhold ændres ikke, selv om rådets øvrige medlemmer måtte være uenige.

Kilde: De Økonomiske Råd

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.