FAKTA: Hvad er USA's kongetal?
Antallet af nye job skabt i USA kaldes for kongetallet, fordi det har stor betydning for verdensøkonomien.

Der er i februar skabt 242.000 job i USA uden for landbruget, viser det såkaldte kongetal fredag. Det er langt bedre end det forventede estimat på 195.000.

Arbejdsløsheden holdt sig desuden på 4,9 procent, hvilket var ventet af økonomerne.

Men hvad er kongetallet, og hvorfor er det så vigtigt? Forklaring følger:

* Den første fredag i hver måned kommer det såkaldte kongetal fra USA. Det er tallet for, hvor mange nye amerikanske job uden for landbruget, der er blevet skabt i den foregående måned.

* Tallet får stor opmærksomhed blandt økonomer og er en strømpil for, hvordan verdensøkonomien har det, da USA er verdens største økonomi. Går det godt i USA, går det også godt i Europa - og i Danmark.

* Tallet er vigtigt af to årsager:

- Er det positivt, vil det være et bevis på, at det private erhvervsliv er ved at være i stand til at drive det offentligt betalte opsving videre.

- I et lidt længere perspektiv er det et nøgletal, der indeholder en masse ny information, både om erhvervslivet, forbruget og boligpriserne, som er de vigtigste komponenter i økonomien.

* Går det godt hos amerikanerne, så betyder det meget for Europa, der har mange virksomheder, som lever af at sælge varer og tjenesteydelser til amerikanerne.

Kilde: Reuters.

/ritzau/