Et selskab af 11 pensionerede arbejdskammerater, der var mellem 65 og 80 år, blev søndag indlagt med symptomer på pølseforgiftning - botulisme.
Seks af dem fik ifølge Fødevarestyrelsen konstateret alvorlig botulisme.
Ifølge styrelsen skyldtes forgiftningen en "hjemmelavet ret".
Bliv klogere på pølseforgiftning her:
* Botulisme er en sjælden sygdom. Den forårsages af giftstoffer (toksiner) fra den sporedannende bakterie Clostridium botulinum.
* Bakterien findes i jordbunden i lav koncentration - mindre end en bakterie pr. gram jord. Bakterien kan også være i vand, afhængigt af havbundens sammensætning og vandforurening.
* Bakterien kan overføres til en lang række fødevarer som kød, kødprodukter, fisk, fiskeprodukter, frugter, grøntsager, honning og krydderier ved direkte eller indirekte kontakt med jord eller vand.
* Toksinerne optages i nervesystemet, nærmere bestemt de motoriske nerveender (axoner), hvor giftstofferne inaktiverer nervecellen. Når nervecellerne inaktiveres, fører det til lammelser af kroppens muskler.
* Lammelse af brystkassens muskelfunktion kan besværliggøre vejrtrækningen og være dødelig.
* Lammelser kan forebygges med modgift. Men er lammelserne først indtrådt, kan helbredelse kan kun ske ved, at nervecellen opbygger en ny nerveende. Dette kan tage måneder.
* I Danmark er der i perioden 1995-2017 registreret 0-2 tilfælde af botulisme om året.
* Navnet "botulisme" blev foreslået af en tysk læge i 1870. Det er afledt af det latinske ord botulus, som betyder pølse.
* Til trods for at toxinet er så potent, bliver det brugt i meget små doser til at behandle muskelspasmer og til kosmetiske formål under navnet Botox.
Kilde: Statens Serum Institut.
/ritzau/