Der er gang i både eks- og import af økologiske varer som aldrig før. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Før man kan kalde en fødevare økologisk, er der en lang række krav, varen og landmanden skal leve op til.
Her kan du blive klogere på nogle af dem:
* Afgrøder:
- Landmanden skal eksempelvis bekæmpe ukrudt, skadedyr og sygdomme i markerne ved valg af hensigtsmæssige plantearter og sorter.
- Det betyder også, at landmændene som udgangspunkt skal bruge eksempelvis flammebehandling, når der skal fjernes ukrudt.
- I tilfælde af akut fare for afgrøden kan landmanden bruge nogle få udvalgte pesticider, som er godkendt til økologisk brug.
* Kød, mælk og andre madvarer:
- Alt økologisk kvæg kommer på græs fra den 15. april til den 1. november og skal - hvis vejrforholdene tillader det - være ude på græs i mindst seks timer om dagen.
- Hvis svinekød skal varemærkes som økologisk, kræver det blandt andet, at slagtesvinene har mere plads i stalden end konventionelle svin, at de ikke fikseres, og at de har adgang til det fri.
- Derudover er det et krav, at pattegrisene er længere tid hos soen.
- Forarbejdede økologiske fødevarer, det kunne eksempelvis være leverpostej, marmelade og forskellige færdigretter, må ikke indeholde kunstige sødestoffer eller kunstige aromaer.
- Desuden er der tilladt langt færre tilsætningsstoffer end i konventionelt fremstillede fødevarer.
Kilder: Fødevarestyrelsen og Landbrug & Fødevarer.
/ritzau/