Fakta: Hvad er en kvoteflygtning?
Forfatter og journalist Kirsten Jacobsen og statsminister Lars Løkke Rasmussen står bag samtalebogen "Befrielsens øjeblik - Samtaler med Lars Løkke Rasmussen", hvor statsministeren kommer ind på emnet kvoteflygtninge. Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmark afviste at modtage kvoteflygtninge i en del af 2016 og 2017. I 2018 stod Danmark til at modtage 1500.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) åbner på ny for at modtage kvoteflygtninge, efter at et politisk flertal vedtog et stop for at modtage 500 årligt.

Hidtil har aftalen været, at Danmark løbende skulle tage 1500 kvoteflygtninge over en treårig periode.

I et lovforslag gjorde regeringen det i 2017 muligt for den siddende udlændinge- og integrationsminister at afgøre, hvor mange kvoteflygtninge Danmark kan tage imod.

Her er et overblik:

* Kvoteflygtninge kan inddeles i tre grupper: Nogle er særligt udsatte og sårbare, nogle kommer fra udvalgte områder som Asien eller Afrika, og nogle risikerer overgreb i opholdslandet eller umiddelbar tilbagesendelse.

* De bliver genbosat i Danmark efter aftale med FN-systemet eller lignende international organisation.

* Siden 1978 har regeringen og Folketinget hvert år afsat et beløb på finansloven til en flygtningekvote. Fra 1989 til 2005 var den kvote 500 flygtninge om året.

* I 2005 blev ordningen gjort mere fleksibel, så danske myndigheder inden for en treårig periode skulle fordele 1500 pladser.

* Danmark har afvist at tage imod kvoteflygtninge i det meste af 2016 og hele 2017. Derfor stod Danmark til at skulle tage imod 1500 flygtninge i 2018. Men det sagde et flertal nej til.

* Størstedelen af kvoteflygtninge bliver tilbudt genbosætning ud fra såkaldte kvoterejser. Her interviewer danske myndigheder flygtninge det sted, hvor de midlertidigt opholder sig.

* Enkelte flygtninge med behandlingskrævende sygdomme, eller hvor sagen haster, bliver udvalgt ud fra et skriftligt grundlag. Det videreformidles af UNHCR, FN's Flygtningehøjkommissariat.

Kilde: Udlændingestyrelsen.

/ritzau/

/ritzau/
via Listen To News