FAKTA: Her samles Kinas politikere for at tale om fremtiden
Størsteparten af de 2970 delegerede på Folkekongressen er medlemmer af det kinesiske kommunistparti. Foto: Damir Sagolj/Reuters
Den Nationale Folkekongres samler hvert år knap 3000 delegerede til diskussioner om økonomi og politik.

Kinas præsident, Xi Jinping, gav natten til tirsdag dansk tid sin afsluttende tale på den årlige folkekongres, hvor knap 3000 delegerede har været samlet for at diskutere økonomiske og politiske emner.

Her kan du blive klogere på den årlige kongres:

* Den Nationale Folkekongres beskrives ofte som Kinas parlament og er ifølge forfatningen fra 1982 den kinesiske stats mest magtfulde organ.

* Ulig den traditionelle opfattelse af et parlament er Folkekongressen ikke direkte folkevalgt, og i realiteten fungerer den ofte som et gummistempel for beslutninger truffet af dens stående udvalg, partiets centralkomité og præsidenten.

* Størsteparten af de 2970 delegerede er medlemmer af det kinesiske kommunistparti. De er udpeget af regionale folkekongresser rundt om i landet samt af de væbnede styrker.

* Medlemmerne er udpeget for fem år ad gangen.

* Folkekongressen mødes halvanden uge én gang om året, mens de 153 medlemmer af dens stående udvalg mødes hver anden måned.

* Folkekongressens møder foregår i Folkets Store Hal i Beijing.

* Folkekongressen blev etableret i 1954, fem år efter at Folkerepublikken Kina var dannet i 1949.

* Traditionelt er Folkekongressen blevet betragtet som en ren formalitet, men siden 1990'erne har sessionerne også været et forum for stramt styrede drøftelser af Kinas fremtidige politiske retning.

Kilder: Npc.gov.cn og BBC.

/ritzau/