FAKTA: Her er tidsplanen for briternes vej ud af EU

EU-traktaten giver to år til at forhandle Storbritannien og dermed verdens femtestørste økonomi ud af EU.
Der er ikke sket nok fremskridt i de indledende forhandlinger om den britiske exit fra EU til at begynde at tale om fremtidens forhold. Det vil EU's chefforhandler, Michel Barnier, i næste uge fortælle et EU-topmøde i Bruxelles.
Der er ikke sket nok fremskridt i de indledende forhandlinger om den britiske exit fra EU til at begynde at tale om fremtidens forhold. Det vil EU's chefforhandler, Michel Barnier, i næste uge fortælle et EU-topmøde i Bruxelles. Foto: Francois Lenoir/arkiv/Reuters

EU's chefforhandler, Michel Barnier, kan ikke anbefale et EU-topmøde i næste uge at tage næste skridt og indlede forhandlinger om fremtidens forhold mellem EU og Storbritannien.

Det siger han torsdag i Bruxelles efter femte runde i forhandlingerne om den britiske exit fra EU.

Storbritannien opfordrer derimod EU-toppen til at gå videre og i hvert fald begynde at tale om en overgangsordning efter exit.

De formelle forhandlinger om verdens femtestørste økonomis udmeldelse af EU startede i juni i Bruxelles.

Det var næsten et år efter folkeafstemningen 23. juni sidste år, hvor 52 procent af briterne stemte for at forlade EU. 48 procent stemte for at blive.

Her er den tidsplan, som EU har ønsket, at den britiske exit-proces følger:

* Onsdag 29. marts 2017: Storbritannien meddeler officielt EU, at det vil melde sig ud af samarbejdet. Det indleder en nedtælling på to år til exit.

* Fredag 31. marts: EU-præsident Donald Tusk sender et udkast til retningslinjer for exit-forhandlinger til stats- og regeringscheferne for de 27 lande, der bliver i EU.

* Lørdag 29. april: Stats- og regeringscheferne for EU27-landene holder ekstraordinært topmøde i Bruxelles. Her vedtager de EU's retningslinjer for exit-forhandlingerne.

* Mandag 22. maj: De 27 landes europaministre melder EU klar til forhandlinger efter vedtagelse af et detaljeret brexitmandat til EU's chefforhandler, Michel Barnier.

* Torsdag 8. juni: Storbritannien holder parlamentsvalg.

* Mandag 19. juni: Michel Barnier og den britiske chefforhandler, brexitminister David Davis, indleder de formelle forhandlinger om den britiske exit fra EU.

* Tirsdag 3. oktober: Europa-Parlamentet vedtager en resolution, der opfordrer EU-lederne til at udskyde beslutningen om at indlede forhandlinger om fremtidens forhold. Parlamentet mener ikke, at der er sket nok fremskridt i de indledende forhandlinger om penge, borgernes rettigheder efter exit og forholdene ved den irske grænse.

* Torsdag den 12. oktober: Michel Barnier siger, at der ikke er sket tilstrækkelige fremskridt til, at han kan anbefale EU-topmødet i næste uge at indlede forhandlinger om fremtiden.

* Torsdag 19. - fredag 20. oktober: Der er EU-topmøde i Bruxelles. Her skal EU27-landene efter planen formelt afgøre, om der er sket tilstrækkelige fremskridt. Men det er der ikke, lyder meldingen på forhånd.

Torsdag 14. - fredag 15. december: Nyt EU-topmøde og næste mulighed for at konstatere tilstrækkelige fremskridt om exit-betingelserne.

* Oktober 2018: EU ønsker at afslutte exit-forhandlingerne med Storbritannien for at give tid til oversættelse til alle EU-sprog, nationale procedurer og vedtagelse i Europa-Parlamentet.

* Fredag 29. marts 2019 ved midnat: Storbritannien forlader EU. Overgangsordninger til fremtidens frihandelsaftale kan i givet fald træde i kraft.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.