FAKTA: Her er tidsplanen for briternes vej ud af EU

EU-traktaten giver to år til at forhandle Storbritannien og dermed verdens femtestørste økonomi ud af EU.
EU-præsident Donald Tusk håber, at der til december vil være sket store nok fremskridt i exit-forhandlingerne, så EU og Storbritannien til den tid kan begynde at tale om fremtiden. Ellers må vi til at tænke over, hvor vi er på vej hen, siger han.
EU-præsident Donald Tusk håber, at der til december vil være sket store nok fremskridt i exit-forhandlingerne, så EU og Storbritannien til den tid kan begynde at tale om fremtiden. Ellers må vi til at tænke over, hvor vi er på vej hen, siger han. Foto: Francois Lenoir/arkiv/Reuters

Det bliver ikke her i oktober.

Men det bliver forhåbentlig i december, at der vil være sket så mange fremskridt i exit-forhandlingerne, at EU og Storbritannien kan begynde at tale om fremtidens forhold.

Det er meldingen fra EU-præsident Donald Tusk tirsdag i en tale i Det Europæiske Regionsudvalg i Bruxelles.

Målet var oprindelig, at et EU-topmøde i næste uge skulle beslutte at sætte anden fase i forhandlingerne i gang.

Anden fase handler om fremtidens forhold, herunder en frihandelsaftale, efter den britiske exit.

De formelle forhandlinger om verdens femtestørste økonomis udmeldelse af EU startede i juni i Bruxelles.

Det var næsten et år efter folkeafstemningen 23. juni sidste år, hvor 52 procent af briterne stemte for at forlade EU. 48 procent stemte for at blive.

Her er den tidsplan, som EU har ønsket, at den britiske exit-proces følger:

* Onsdag 29. marts 2017: Storbritannien meddeler officielt EU, at det vil melde sig ud af samarbejdet. Det indleder en nedtælling på to år til exit.

* Fredag 31. marts: EU-præsident Donald Tusk sender et udkast til retningslinjer for exit-forhandlinger til stats- og regeringscheferne for de 27 lande, der bliver i EU.

* Lørdag 29. april: Stats- og regeringscheferne for EU27-landene holder ekstraordinært topmøde i Bruxelles. Her vedtager de EU's retningslinjer for exit-forhandlingerne.

* Mandag 22. maj: De 27 landes europaministre melder EU klar til forhandlinger efter vedtagelse af et detaljeret brexitmandat til EU's chefforhandler, Michel Barnier.

* Torsdag 8. juni: Storbritannien holder parlamentsvalg.

* Mandag 19. juni: Michel Barnier og den britiske chefforhandler, brexitminister David Davis, indleder de formelle forhandlinger om den britiske exit fra EU.

* Tirsdag 3. oktober: Europa-Parlamentet vedtager en resolution, der opfordrer EU's stats- og regeringschefer til at udskyde beslutningen om at indlede forhandlinger om fremtidens forhold.

* Mandag 9. oktober: Femte runde i exit-forhandlingerne indledes.

Tirsdag 10. oktober: Donald Tusk siger, at han håber, at der til december er sket tilstrækkelige fremskridt i forhandlingerne om exit-betingelserne. Hvis der er det, kan forhandlingerne om rammerne for fremtidens forhold gå i gang til den tid. Ellers kan de ikke.

* Torsdag 19. - fredag 20. oktober: Der er EU-topmøde i Bruxelles. Her skal EU27-landene efter planen formelt afgøre, om der er sket tilstrækkelige fremskridt til at tage hul på fremtiden. Men det er der ikke, lyder meldingen på forhånd.

Torsdag 14. - fredag 15. december: Nyt EU-topmøde. Her håber Tusk nu, at der kan konstateres tilstrækkelige fremskridt om exit-betingelserne.

* Oktober 2018: EU ønsker at afslutte exit-forhandlingerne med Storbritannien for at give tid til oversættelse til alle EU-sprog, nationale procedurer og vedtagelse i Europa-Parlamentet.

* Fredag 29. marts 2019 ved midnat: Storbritannien forlader EU. Overgangsordninger til fremtidens frihandelsaftale kan i givet fald træde i kraft.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.