FAKTA: Her er spørgsmålene til nye danskere

For at blive dansk statsborger skal man blandt andet vide, hvornår Dansk Folkeparti blev dannet.

Det er et krav for at kunne søge om dansk statsborgerskab, at man svarer rigtigt på mindst 32 ud af de 40 spørgsmål i indfødsretsprøven.

Her er spørgsmålene fra prøven afholdt 28. november 2018. Svarene står nederst:

1. Hvad kaldes fællesskabet, der består af Danmark, Grønland og Færøerne?

A: Landsfællesskabet B: Nationsfællesskabet C: Rigsfællesskabet

2. Hvad hedder Kronprins Frederiks søn, der blev født i 2005, og som er den næste efter Kronprins Frederik i arvefølgen til den danske trone?

A: Christian B: Joachim C: Nikolaj

3. Hvor mange af medlemmerne af Folketinget vælges i Grønland og på Færøerne?

A: 4 B: 6 C: 8

4. Hvornår fik industrien større økonomisk betydning for Danmark end landbruget?

A: Omkring 1900 B: Omkring 1930 C: Omkring 1960

5. Hvorfor kaldes folketingsvalget i 1973 for jordskredsvalget?

A: Fordi alle gamle partier mistede mange stemmer til nye partier B: Fordi næsten 50 procent af de valgte medlemmer var kvinder C: Fordi der efter ti år med den samme regering kom en ny regering

6. Hvor gamle skal børn mindst være, før de må arbejde uden for hjemmet?

A: 10 år B: 13 år C: 15 år

7. Hvem repræsenterer DA, når der skal forhandles kollektive overenskomster på det danske arbejdsmarked?

A: Arbejdsgiverne B: Regeringen C: Lønmodtagerne

8. Hvornår fik kvinder i Danmark adgang til fri abort?

A: i 1950’erne B: i 1970’erne C: i 1990’erne

9. Hvem har automatisk forældremyndigheden over et ægtepars fælles børn?

A: Moderen B: Faderen C: Moderen og faderen i fællesskab

10. Hvornår blev andelsbevægelsen grundlagt i Danmark?

A: I 1700-tallet B: I 1800-tallet C: I 1900-tallet

11. Kan man som almindelig borger i Danmark overvære møder i Folketingssalen?

A: Ja B: Nej

12. Hvilken af følgende befolkningsgrupper repræsenterede partiet Venstre i særlig høj grad, da partiet blev dannet i 1870?

A: Bønder B: Arbejdere C: Embedsmænd

13. Hvad hedder den nordiske organisation, der varetager samarbejdet mellem de nordiske landes parlamenter?

A: Nordisk Råd B: Nordea C: Novo Nordisk

14. Hvad hedder Johannes V. Jensens historiske roman om Christian 2. i 1500-tallets Danmark?

A: Kongekabale B: Kongens Fald C: En Kongelig Affære

15. Hvornår levede den danske filosof Søren Kierkegaard?

A: I 1600-tallet B: I 1700-tallet C: I 1800-tallet

16. Hvilken af følgende personer er en kendt dansk billedhugger?

A: August Bournonville B: C.W. Eckersberg C: Bertel Thorvaldsen

17. Hvad stemte danskerne ja til ved en folkeafstemning i 1953?

A: En ændring af grundloven B: Salget af Dansk Vestindien til USA C: Medlemskab af Det Europæiske Fællesskab

18. Hvilken dansk videnskabsmand fik i 1922 Nobelprisen i fysik for en model for atomers opbygning?

A: Niels Bohr B: Tycho Brahe C: Ole Rømer

19. Hvad skete der med de fleste danske jøder under 2. Verdenskrig?

A: De kom i koncentrationslejr i Tyskland B: De flygtede over Øresund til Sverige C: De blev sat i fængsel i Danmark

20. Hvor mange indbyggere er der i Danmark?

A: Cirka 4,7 millioner B: Cirka 5,2 millioner C: Cirka 5,7 millioner

21. Fra hvilken af følgende dele af verden modtog Danmark i 1990’erne flest flygtninge?

A: Balkan B: Nordafrika C: Mellemamerika

22. Hvad var en markant mærkesag for græsrodsbevægelser i 1970’erne?

A: Modstand mod arbejdskraftens fri bevægelighed i Europa B: Modstand mod fælles europæisk flygtningepolitik C: Modstand mod atomkraft

23. Hvad er den kriminelle lavalder i Danmark?

A: 11 år B: 13 år C: 15 år

24. Over hvilket farvand blev der først indviet en bro?

A: Øresund B: Lillebælt C: Storebælt

25. I hvilken bygning har Folketinget til huse?

A: Dronningholm Slot B: Christiansborg Slot C: Frederiksborg Slot

26. Hvornår blev Danmark medlem af forsvarsalliancen NATO?

A: I 1949 B: I 1957 C: I 1973

27. Hvornår blev Dansk Folkeparti dannet?

A: I 1945 B: I 1973 C: I 1995

28. Hvilken vigtig begivenhed fandt sted i Danmark i 1864?

A: Danmark måtte afstå Slesvig, Holsten og Lauenburg B: Kongen underskrev Danmarks Riges Grundlov C: Briterne bombarderede København

29. Hvilke tre instanser skal magten ifølge grundloven være fordelt mellem?

A: Regeringen, Folketinget og dronningen B: Regeringen, Folketinget og domstolene C: Regeringen, Folketinget og EU

30. Hvem kan være medlem af et folketingsudvalg?

A: Embedsmænd, der er ansat i et ministerium B: Politikere, der er medlemmer af Folketinget

31. Hvor stor en andel af danske lønmodtagere er medlem af en faglig organisation?

A: Cirka 50 procent B: Cirka 70 procent C: Cirka 90 procent

32. Hvem kan udskrive valg til Folketinget midt i en valgperiode?

A: Statsministeren B: Folketingets formand

33. Kan statsministeren udpege en minister, der ikke er medlem af Folketinget?

A: Ja B: Nej

34. Hvilket af følgende områder har kommunerne normalt ansvaret for?

A: Børnehaver B: Sygehuse C: Politi

35. Hvilken af følgende internationale organisationer blev Danmark medlem af i 1945?

A: EU B: WTO C: FN

36. Hvilken kendt dansk sanger døde i september 2018
A: Tommy Seebach B: Natasja Saad C: Kim Larsen

37. Hvilket parti er Uffe Elbæk formand for?

A: Alternativet B: Radikale Venstre C: Liberal Alliance

(Der er en fejl i dette spørgsmål, idet Elbæk har titel af politisk leder, ikke formand, red.)

38. Hvilket af følgende partier er en del af regeringen?

A: Det Konservative Folkeparti B: Socialdemokratiet C: Dansk Folkeparti

39. Hvilken præsident aflagde statsbesøg i Danmark i august 2018?

A: Den islandske præsident B: Den franske præsident C: Den amerikanske præsident

40. Hvilken dansk bank er blevet undersøgt i en sag om hvidvask?

A: Saxo Bank B: Danske Bank C: Nationalbanken

Svar:

1 C, 2 A, 3 A, 4 C, 5 A, 6 B, 7 A, 8 B, 9 C, 10 B, 11 A, 12 A, 13 A, 14 B, 15 C, 16 C, 17 A, 18 A, 19 B, 20 C, 21 A, 22 C, 23 C, 24 B, 25 B, 26 A, 27 C, 28 A, 29 B, 30 B, 31 B, 32 A, 33 A, 34 A, 35 C, 36 C, 37 A, 38 A, 39 B, 40 B

Kilder: Udlændinge- og Integrationsministeriet

/ritzau/

Kongelige

”Prinsesse” dræbt i trafikulykke

Nyheder

Fællessang og dannelse:

Højskoler hitter

Sport

Masse-slagsmål

i København

Krimi

To små drenge snuppede penge i McDonalds

Helt vildt

Mand bed måge

Sundhed

Spiser du rigtigt? - her er de officielle kostråd

Corona

Tusinder inviteres

til coronatest

Nyheder

Bokseren Patrick Nielsen er optaget i rockerbande

Mad og drikke

Kræver kødløse måltider

i offentlige køkkener

Sundhed

Nyt studie med 100.000 danskere: Sund kost giver længere liv

Dyreliv

Hundeven eller hundeangst? Her er reglerne for løse hunde

Krimi

Efter vanvidskørsel i Odense: Nu reagerer ministeren

Kendte

Peter Mygind fik 4.000 fadøl og vandfyldte kondomer i hovedet

Krimi

Lagt i håndjern og sigtet: Havde legetøjspistol med i Tivoli

Nyheder

Discountkæde dropper turbokyllinger

Krimi

Instagram flyder med ulovlige kopivarer: Svindlere har frit spil

Corona

Her skal du selv betale for 14 dages karantæne på hotel

Krimi

Ny udvikling: Politiet leder efter Maddies lig i vandbrønde

Krimi

Nød drink og fik hotelgæst i hovedet: Begge døde

Dyreliv

Forhadt jæger dræbte løven Cecil - nu dræber han truede får

Corona

Trump viser sig for første gang med ansigtsmaske - igen rekord i antal af coronatilfælde i USA

Corona

Anders And tilbage på job: Disneyland åbnet i USA's epicenter

Rejser

Husk ansigtsmaske

på ferien:

Ellers vanker der bøder

Nyheder

Dreng dræbt af haj

Nyheder

Discountkæde dropper turbokyllinger

Krimi

Familie på fire og solobilist i frontalt sammenstød - to er i kritisk tilstand

Corona

Vil løslade 8.000 fanger

for at bremse virus

Nyheder

Eftersøgning afblæst:

Turist glemte sit

tøj på stranden

Sundhed

Advarsel: Her må du IKKE drikke vandet

Sport

Fodboldlegende død

Nyheder

Ville redde

dreng i havsnød:

11 drukner i ferieparadis

Sport

Varsler forbud mod

sport resten af året

Krimi

Fem ferieråd:

Sådan undgår

du indbrud

Krimi

57-årig havde bilen fuld af hash - fik straksdom

Kongelige

Joachim vil score kassen

Nyheder

Halv pris får besøgs-tallene til at stige

Sundhed

Spøjst trick:

Tampon kan redde

din potteplantes liv

Corona

Rekordstor stigning i

coronasmittede

Nyheder

Epsteins veninde

i retten:

Afviser at have lokket

mindreårige

Nyheder

Se op i nat:

Komet på himlen

Underholdning

Rasende Meghan:

Vil stoppe stor afsløring 

Nyheder

Verdensberømt

museum skal

nu være moské

Krimi

Nye spor i norsk

drabssag:

Blod på trappen

Helt vildt

Ferrari kørt i havnen

Krimi

Mand dømt:

Voldtog kærestens

10-årige datter

Kendte

Forsvundet mors sidste besked

til sønnen:

"Kun os to"

Nyheder

Krejler Låsby-Svendsen

er død

Rejser

Danskerne rejser sikkert:

Græske øer og Mallorca hitter

Krimi

Antallet af indbrud

er rekordlavt

Kendte

Afsløring i

Michael Jacksons dagbog:

Nogen vil myrde mig

Kongelige

100 år siden i dag

Ridetur markerede genforeningen

Film og TV

Ny James Bond-film

bliver skubbet

til næste år

Nyheder

Weekendens vejr:

Køligt og friskt

Corona

FAKTA: I disse situationer bør du bruge mundbind

Rejser

Wi-fi-netværk på ferien?

Her er eksperternes advarsel

Sport

FCM-træner:

Vi har de bedste spillere

og det bedste hold

Krimi

Forældre knuste efter

mand blev frifundet

for voldtægt af deres datter

Krimi

Mand gik amok: Truede vinduespudser og kylede basketball efter ham

Kendte

Casper Christensen står bag ny Hollywood-komedie

Krimi

Frederik er efter et halvt år fortsat savnet

Krimi

To svenskere dømmes for bombe ved Skattestyrelsen

Biler

Tusinder kan nu sagsøge VW

Krimi

Britta Nielsens børn idømmes flere års fængsel

Nyheder

Stævning opretholdes

mod optagelser af

omsorgssvigt

Kongelige

Drama på

kronprinsfamiliens ferie:

Bilbrand på slottet

Nyheder

Så er der grønt lys for rejser til Skåne

Kendte

Nedtur:

Thomas Eje

aflyser alt

Helt vildt

Verdens største:

Gigantfærge til

Bornholm på vej

Krimi

Mysterium i Hvidovre:

Totalsmadret bil

Alle er væk

Krimi

Stjerne forsvundet

efter svømmetur

Biler

Motorcykel-ulykker

eksploderer

Nyheder

Et kinderæg

kan bremse

landbrugets forurening

Sundhed

Pas på naturen

- den er farlig

Corona

Australiens lockdown

sender dystre signaler

til USA

Nyheder

Højeste boligpriser

i 10 år

Nyheder

20 meter høj kran væltede ned i huse: En er død

Helt vildt

Dreng født med sin mors spiral i hånden

Nyheder

Populært turiststed forbyder salg af hundekød

Krimi

Trussetyv på spil i villakvarter

Nyheder

USA har nu over tre millioner bekræftede coronasmittede