FAKTA: Her er scenarierne for Forligsinstitutionen
Topforhandler for de ansatte i kommunerne Anders Bondo Christensen ankommer med sovepose til forhandlinger i Forligsinstitutionen i København fredag. Forhandlere på det statslige, kommunale, og regionale område forventer maratonforhandlinger. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Forligsmand kan give op eller nå frem til et forlig, som parterne nikker ja til.

Fredag er parterne i de offentlige overenskomstforhandlinger gået ind i Forligsinstitutionen for at forhandle videre i en sammenbidt slutspurt.

Med sig har de tandbørster og soveposer, for de forventer ikke at få lov til at forlade Forligsinstitutionen igen, før der enten er en aftale eller et endeligt sammenbrud.

Fagforeningerne har varslet strejke, mens arbejdsgiverne har svaret igen med lockout. De kan træde i kraft fra henholdsvis 6. og 12. maj.

Se de mulige scenarier for det kommende forløb her:

* I princippet har parterne frem til 1. maj til at forhandle. Her udløber forligsmandens udskydelse af de varslede konflikter.

* Hvis ikke de bliver enige inden da, kan konflikten bryde ud på femtedagen efter - henholdsvis 6. maj for strejken og 12. maj for lockouten.

* Forligsmanden har mulighed for at udskyde varslede konflikter i to gange 14 dage. Det har forligsmand Mette Christensen allerede gjort, så det er absolut sidste udkald for parterne.

* Fredag er parterne dog gået i Forligsinstitutionen med en fælles forståelse af, at de ikke forlader den igen, før der er en løsning eller et endeligt sammenbrud.

* Forligsmand Mette Christensen kan når som helst vælge at give op. I den situation kan strejke og lockout iværksættes tidligst på femtedagen efter.

* Arbejdsgivere og lønmodtagere i stat, regioner og kommuner kan også selv blive enige eller nikke ja til en mæglingsforslag fra forligsmanden.

* Det skal herefter sendes til afstemning hos arbejdsgivere og lønmodtagere.

Kilder: Forligsinstitutionen.

/ritzau/