FAKTA: Her er hovedpunkterne i Paris-aftalen
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, mener, at det er nødvendigt med bindende mål for reduktionen af drivhusgasser. Partiet foreslår derfor at indskrive konkrete mål i en klimalov. (Arkivfoto) (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
S har for første gang sat et mål for, hvor meget Danmark skal reducere udledningen af CO2 med i 2030.

Står det til Socialdemokratiet skal udledningen af drivhusgasser være reduceret med 60 procent i 2030. Det skriver Politiken søndag.

Det nye mål vil partiet skrive ind i en klimalov og på den måde gøre den bindende for den til enhver tid siddende regering.

Ifølge partier som SF og Alternativet er målet dog ikke godt nok, hvis Danmark skal leve op til de kriterier, som er defineret i Paris-aftalen.

Her kan du læse mere om Paris-aftalen:

* Verdens lande indgik i 2015 en klimaaftale på et topmøde i Paris. Siden da har blandt andre USA trukket sig fra aftalen.

* Det overordnede mål er at holde den globale temperaturstigning godt under to grader i forhold til niveauet før industrialiseringen, men landene skal stræbe efter at begrænse stigningen til 1,5 grader celsius.

* Udledningen af drivhusgasser skal også tilbage til et niveau, som træer, planter og havet kan optage. Det skal ske mellem 2050 og 2100.

* Landenes egne klimaplaner skal opdateres hvert femte år. Målene kan kun opjusteres. Samtidig skal landene, som er en del af aftalen, mødes hvert femte år for at opdatere klimamålene.

* Landene skal desuden rapportere til FN, hvordan det går med at nå klimamålene. Det skal de gøre hvert andet år.

* Den globale opvarmning ventes at ramme 1,5 grader mellem 2030 og 2052, hvis den fortsætter med samme fart som nu.

* Uden yderligere handling fra verdens lande vil opvarmningen nå cirka tre grader i 2100.

* Menneskeskabt CO2-udslip har allerede gjort Jorden en grad varmere.

* Allerede nu mærker vi konsekvenserne: Tørke, hedebølger, naturbrande, oversvømmelser og storme forekommer hyppigere og er kraftigere.

Kilder: Paris-aftalen, DR, Ritzau.

/ritzau/

via Listen To News